Dodental gevangenis Ecuador stijgt tot 20
05 Apr 2022, 08:49
foto
Familieleden buiten een mortuarium helpen functionarissen bij het identificeren van slachtoffers, nadat een dodelijke rel uitbrak in de El Turi-gevangenis, in Cuenca, Ecuador. (Foto: Reuters)


De regering van Ecuador heeft de controle over een gevangenis in de stad Cuenca heroverd, waar in het weekend 20 mensen zijn omgekomen bij een gewelddadige confrontatie. Het geweld in de El Turi-gevangenis vond plaats in het maximaal beveiligde cellenblok en was het resultaat van geschillen tussen leden van dezelfde bende over de controle over de vleugel, zei de regering maandag.

Het was het laatste geweldsincident in Ecuadoraanse gevangenissen, dat de regering gewoonlijk toeschrijft aan bendeconfrontaties over drugshandel. Vorig jaar kwamen bij geweld in de gevangenis 316 mensen om het leven.

De Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens zegt dat het systeem wordt geteisterd door verwaarlozing door de Staat en het ontbreken van een alomvattend beleid, evenals slechte omstandigheden voor gevangenen. De gevangenissen van het land zijn voor ongeveer 15% overvol en bieden onderdak aan zo'n 35.000 mensen.

"Op dit moment is het El Turi-centrum onder controle, maar het is relatief omdat de instelling definitief zwak blijft", zei minister van Binnenlandse Zaken, Patricio Carrillo, tegen de lokale radio. "Ik denk niet dat dit alleen gaat over slechte relaties en binnenlandse rancune, er zijn enorme economische belangen."

Zes mensen werden "hangend" in cellen gevonden en één vertoonde tekenen van schijnbare vergiftiging, zei de minister.

Vijf lichamen werden verminkt, voegde Carrillo eraan toe, en de overblijfselen zullen op de kortst mogelijke termijn aan families worden teruggegeven.

Ongeveer 1.000 leden van de veiligheidstroepen werden ingezet om de controle over de gevangenis terug te krijgen, zei hij. Gevangenen zullen nu naar verschillende blokken binnen de faciliteit worden verplaatst om te proberen verdere geschillen tussen de bendeleden op te lossen.

De conservatieve president Guillermo Lasso heeft beloofd het geweld in de gevangenissen te verminderen door een bendepacificatieproces, vervroegde vrijlating van gevangenen en politieke en sociale hervormingen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May