Cuba staat import buitenboordmotoren toe; Vissers krijgen boost
01 Apr 2022, 22:29
foto
Een visser werkt in zijn boot in Havana, Cuba. (Foto: Reuters)


Sinds de dagen van Ernest Hemingway's "The Old Man and the Sea", waarvan de hoofdpersoon met roeispanen zwoegde om een ​​marlijn te vangen, hebben maar weinig Cubanen genoten van de luxe van een motorboot om de overvloed aan vissen te achtervolgen die net voor de kust van hun eiland liggen. Maar dat lijkt te veranderen.

Voor het eerst in decennia heeft de communistische regering van het eiland Cubanen de bevoegdheid gegeven om buitenboordmotoren van minder dan 10 pk te importeren voor gebruik op kleine boten. De regering zal ook de bureaucratie verminderen om het proces te versnellen.

Een visser die al aan een upgrade denkt, is Maydel Reinaldo Hechevarría, een 41-jarige straatverkoper uit de haven van Jaimaitas, ten westen van Havana. Hij zei dat hij al heeft gevist sinds hij een jongen was, maar dat hij bij gebrek aan een motor weinig opties had.

"Als we roeien, zijn er veel dagen dat we niet naar buiten kunnen", zei Hechevarría, die Reuters vertelde dat hij slechts enkele dagen na de aankondiging vorige week begon met het importeren van een motor. "Ik zie nu meer mogelijkheden."

Beperkingen op het bouwen en importeren van boten hebben particuliere commerciële en recreatieve vissers zoals Hechevarría lange tijd beperkt tot schepen die dateren van vóór de revolutie van Fidel Castro in 1959, ongeveer hetzelfde als de snoepkleurige vintage Amerikaanse auto's van het eiland.

Maar die limieten, vermoedelijk bedoeld om pogingen tot de gevaarlijke oversteek naar het noorden naar de Verenigde Staten over zee te verminderen, belemmeren ook het vermogen van vissers om vis te vangen om de 11 miljoen inwoners van het eiland te voeden.

Zelfs vóór de revolutie van Castro waren de meeste Cubanen, zoals Hemingway's Santiago, in "The Old Man and the Sea", te arm om een ​​motor te betalen. Sindsdien is er weinig veranderd.

"Dit is een oplossing voor sommigen, maar het lost niet de behoeften van alle vissers op", zegt Fernando de la Rosa (58, die toezicht houdt op de vissershaven van Jaimanitas, een ragtag-verzameling boten verscholen in een met palmbomen en mangrove omzoomde kreek.

Grotere commerciële vissers rond Havana vertelden Reuters dat de maatregel een stap in de goede richting was, maar nog steeds niet voldeed aan wat nodig is om de vloot te moderniseren en de vangsten te vergroten.

Cojimar-visser Abilio Alcantara (53) is kapitein van een tientallen jaren oude, in Japan gebouwde boot van iets meer dan 8 meter die veel meer vermogen nodig heeft dan de motor van 10 pk die door de overheid is goedgekeurd, vertelde hij aan Reuters. "De maatregel is een goede", zei hij. "Maar we hebben motoren van minimaal 80 of 90 pk nodig."

Alcantara zei dat de bezorgdheid dat buitenboordmotoren zouden worden gebruikt door vissers om naar het noorden naar de Verenigde Staten te migreren, overdreven was. "Ik zit al 30 jaar op mijn boot", zei Alcantara. "Als ik nu nog niet weg ben, ga ik nergens heen."

Sinds oktober heeft de Amerikaanse kustwacht meer dan 1.000 Cubanen opgepikt op weg naar Zuid-Florida in vlotten, zelfgemaakte boten en zelfs op surfplanken - het grootste aantal sinds het fiscale jaar 2017, blijkt uit gegevens van de agentschappen.

Een schrijnende economische crisis heeft geleid tot voedsel- en medicijntekorten en heeft veel Cubanen ertoe aangezet om te immigreren van het arme Caribische eiland.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May