Rusland slaat economisch terug naar het westen
03 Apr 2022, 10:48
foto


De geopolitieke ontwikkelingen in de wereld veranderen razendsnel door de oorlog in Oekraïne. Behalve het fysieke gevecht vindt er nu ook een economisch gevecht plaats dat de hele wereldeconomie op z’n kop zet. Rusland heeft namelijk besloten dat betalingen in gas en olie nu voortaan in roebels moeten plaatsvinden en dat de roebel vervolgens aan de goudvoorraad van hun centrale bank wordt gekoppeld. Door deze maatregelen te eisen en zodoende de vraag naar roebels te vergroten, hoopt Rusland het vraag- en aanbod mechanisme in het voordeel van de roebel te beïnvloeden.

De overmacht van de US-dollar als voornaamste reservevaluta dreigt hiermee in gevaar te komen. De Euro, USD en andere sterke munten in de wereld zijn FIAT valuta’s. Fiatgeld is geld dat zijn waarde niet ontleent aan tastbare materie zoals goud en zilver, maar waarvan de waarde puur is gebaseerd op het vertrouwen dat beleggers en gebruikers in deze valuta hebben. Fiatgeld heeft als belangrijkste kenmerk dat overheden er zoveel van kunnen bijdrukken als ze zelf willen. Zolang het vertrouwen in deze valuta’s sterk blijft, hoeft niemand zich zorgen te maken over een ingrijpende geldontwaarding.

De Russische regering heeft als een van de tegenmaatregelen op de westerse sancties besloten om via de centrale bank van Rusland de goudopkopen bij lokale Russische banken te hervatten. Tussen 28 maart 2022 en 30 Juni 2022 zal de centrale bank van Rusland tegen een vaste prijs van 5000 roebel ($52 USD) per gram, weer goud opkopen. Op dit moment bedraagt de wereldprijs van een gram goud circa $69 USD. De Russische centrale bank voerde als reden voor deze maatregel aan, dat het met de hervatting van deze goudopkopen de aanvoer en ononderbroken productie van lokaal goud wil garanderen.

Het land staat naast China bekend als een van de grootste goudkopers ter wereld. Hiervoor is er een belangrijke reden. Rusland en China willen namelijk steeds minder afhankelijk worden van de Amerikaanse dollar. De Russische handel werkte daarom met verschillende valuta, maar koopt nu onverminderd veel goud aan om zijn monetaire voorraden meer divers en stabiel te maken. Op dit moment bedraagt de goudvoorraad bij de Russische centrale bank ruim 2.300 ton (2.3 miljoen kilogram goud).
 
Wat zijn de consequenties van deze tegenmaatregelen van Rusland? We zien dat sinds de aankondiging van deze Russische maatregelen de waarde van de roebel t.o.v. de US Dollar weer flink aan het stijgen is sinds het uitbreken van de oorlog. Op 7 maart 2022 moest er nog 140 roebel neergeteld worden om 1 US Dollar te kunnen aankopen. De koers van de roebel bevindt zich nu bijna weer op het oude niveau van begin dit jaar, toen er nog geen sprake was van een dreigende oorlog, namelijk rond de 80 roebel voor 1 US Dollar.

Door een valuta aan goud te koppelen krijgt de desbetreffende valuta in een klap heel veel vertrouwen. Door de roebel nu aan de enorme goudvoorraad van Rusland te koppelen en de betalingen van gas en aardolie in roebel te laten plaatsvinden, lijkt Poetin een antwoord te hebben gevonden op de sancties van het westen. Het grote voordeel van de koppeling van valuta aan goud is, dat het voor investeerders en handelaren veel interessanter wordt om in deze valuta te handelen. Investeren is lucratiever, omdat het minder valutarisico’s biedt en deze valuta in theorie niet snel in waarde daalt door inflatie.

Deze ontwikkeling kan ervoor zorgen dat beleggers hun vertrouwen in de EURO en USD dreigen te verliezen en de rationele keus maken om in goud, of zelfs in Bitcoin te investeren. Zij vrezen een lager rendement van de Fiat valuta’s door de recente ontwikkelingen. Het is daarom niet ondenkbaar dat beleggers hun tegoeden in andere betrouwbare valuta’s dan de USD of de EURO zullen of kunnen verplaatsen. Denk hierbij aan de Chinese renminbi en in dit actueel geval zelfs de Russische roebel. De emoties van het oorlogsgeweld spelen dan geen enkele rol.
Met dit nieuwe pakket aan maatregelen lijkt Rusland zich in elk geval te wapenen tegen economische tegenwind, voortvloeiend uit de westerse sancties. Tegelijkertijd kunnen zij een ferme economische tik uitdelen aan de zogenaamde “onvriendelijke” landen uit het westen. Het economisch gevecht is in elk geval in volle gang. Deze ontwikkelingen zouden voor Suriname een voorbeeldscenario moeten zijn om met ons goud onze eigen munt te versterken. Suriname is rijk aan goud en zou met een verstandig beleid op goudheffing haar financiële voorraden exponentieel kunnen aanvullen en tegelijkertijd de eigen munt versterken.

Peter M Wolff
petermartinwolff@outlook.com


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May