Rijstboeren teleurgesteld, kondigen hardere acties aan
31 Mar 2022, 19:36
foto
Boeren wachten buiten het districtscommissariaat vol ongeduld op de uitkomst van de bemiddeling van de regeringsdelegatie in het geschil tussen de opkopers en de padieboeren.


De bemiddeling van de regeringsdelegatie in het geschil tussen de pelmolenaars en de rijstboeren, heeft geen zoden aan de dijk gelegd. De verhitte rijstboeren komen vanavond bijeen om verdere stappen te bespreken. In elk geval hebben ze hardere acties aangekondigd.

Pijnpunt is de verlaging van de opkoopprijs van padie van SRD 475 naar 400. Een regeringsdelegatie onder leiding van minister Albert Ramdin van Bibis heeft geen bevredigende oplossing kunnen brengen in Nieuw Nickerie. Ramdin en zijn collega's Riad Nurmohamed (OW) en Rishma Kuldipsingh (Arbeid) kwamen niet verder dan een bod van SRD 425. De verwerkers hebben de delegatie gezegd dat ze tot SRD 425 kunnen gaan en niet meer. Subsidies vanuit de overheid, ziet minister Ramdin niet zitten. Hij vindt daarom dat partijen zich moeten buigen om te geraken tot een structurele oplossing.

Ramdin heeft aangekondigd dat er dinsdag een platform wordt ingesteld. "Dit zal moeten resulteren in een gezamenlijke structurele oplossing, mede gelet op de urgentie en het belang. De rijstsector is erg belangrijk", zegt minister Ramdin. Het platform wordt ingesteld in aanloop van de Wet productschappen. In het platform zullen vertegenwoordigers van de boeren, pelmolenaars en overheidsfunctionarissen zitting hebben. Van elk van de drie partijen zullen drie vertegenwoordigers worden opgenomen in het platform. Ramdin heeft de partijen uitgenodigd om in Paramaribo aanwezig te zijn.

De ministers Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), Rishma Kuldipsing van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) en Riad Nurmohamed, ad-interim minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) waren in Nickerie om te bemiddelen over de opkoopprijs van padie. (Foto: CDS)

De boeren gaan niet akkoord met de prijs van SRD 425. "Dit is moordend" zegt Mukesh K. Boer K.V zegt nu niet alleen boos en ontevreden te zijn, maar erg teleurgesteld in de delegatie. "Niemand heeft naar ons omgekeken," stelt hij, "tenminste hadden wij verwacht dat de minister een kort woord tot ons zou richten".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May