AZP-bond wil afdoend antwoord over nieuwe loonreeks
01 Apr 2022, 00:00
foto
Bondsvoorzitter Lloyd Pool en arts Sobha Mohan. Zij willen een afdoend antwoord over een nieuwe loonreeks. (Foto: René Gompers)


Het personeel van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) blijft in beraad en gaat vandaag op straat, als de bond geen "afdoend antwoord" krijgt van de autoriteiten over een nieuwe loonreeks. De acties worden ondersteund door de artsen. Zij willen weten hoe het staat met de nieuwe loonreeks die ze hebben voorgesteld. De bond stelt dat met de nieuwe loonreeks er eindelijk een betere waardering zal zijn; met Fiso lukt het niet.

Lloyd Pool, voorzitter van de Algemene Bond van Personeel in dienst bij het Academisch Ziekenhuis, heeft op een persconferentie uitgelegd dat de maat vol is. Al enige tijd is het personeel in beraad; vanaf 13 uur is er een minimale bezetting op de afdelingen. Dit als reactie op de trage afhandeling van de gestelde eisen.

Arts Shoba Mohan geeft aan dat de medici de acties ondersteunen. Er moet onder andere te vaak geïmproviseerd worden om patiënten te helpen, omdat niet altijd de juiste medicijnen of apparatuur beschikbaar zijn, geeft zij aan. Ook wordt er nog steeds onder moeilijke omstandigheden met gevaar voor eigen leven, covidzorg verleend. Ruim vier jaren is er geen salarisverhoging geweest. De waardering blijft uit en trekken mensen dus weg.

Sinds 2019 is men bezig is te werken aan een nieuw loonstelsel voor het personeel van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, deelt Pool mee. Maar door de covidpandemie zijn onderhandelingen op de lange baan geschoven. Er is nu wel regelmatig contact met de overheid, maar de resultaten laten te lang op zich wachten, geeft Pool aan. Het geduld van de leden raakt op.

Naast een nieuwe loonreeks wil de bond de instelling van een overlegorgaan voor personeelsaangelegenheden. Ook wil zij betere medische voorzieningen voor het personeel; een premiokaart, omdat die een grotere dekking heeft. Vooral wat betreft de dekking van medicijnen die niet in de medische klapper voorkomen. Personeel van het ziekenhuis moet ook vaak zelf betalen voor medicijnen. De bond wil verder weten hoe het staat met de ruim 200 personen die wachten op een vaste aanstelling. Er moet ook dringend iets gedaan worden aan de onderbezetting; in haast alle functies zijn er geen mensen genoeg.

Als de bond geen afdoend antwoord krijgt, zullen de leden om 8 uur weer een algemene leden vergadering beleggen. Dan zal beslist worden welke kant zij opgaan. “Ons ziekenhuis AZP is op de operatietafel,” merkt Mohan op. “De directie van het AZP en de beleidsmakers zijn de operateurs. Wij hopen dat zij net als wij ervoor kiezen om het AZP te redden.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May