Gemoderniseerde vacaturebank uiterlijk eind 2022 af
30 Mar 2022, 22:11
foto
Onderdirecteur Arbeidsmarkt Naomi Esajas-Friperson en minister Rishma Kuldipsingh van AWJ. (Beeld: René Gompers)


Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) wil vóór het eind van dit jaar, de gemoderniseerde vacaturebank lanceren. Er wordt nog steeds geregistreerd hoeveel mensen werk zoeken en wat voor job ze zoeken. Bij bedrijven wordt vastgesteld hoeveel arbeiders en welke expertise zij nodig hebben. Ondertussen zijn er al 273 beroepen in beeld gebracht. AWJ traint en begeleidt ook burgers om ze in waarde op de arbeidsmarkt te laten stijgen.

Minister Rishma Kuldipsingh en onderdirecteur Arbeidsmarkt Naomi Esajas-Friperson, hebben op een persconferentie dinsdag, uitgelegd hoe het staat met de vacaturebank die moet helpen met het bestrijden van de werkloosheid. Al geruime tijd wordt er aan gewerkt om de bestaande vacaturebank te moderniseren. In stad en district wordt nagegaan naar wat voor werk mensen zoeken en welke werknemers bedrijven het liefst hebben. Recent zijn er 20 computers bijgekomen om het project verder te helpen digitaliseren.

“Ik denk dat we binnen zes maanden, laat me het ruim nemen… tegen eind december, zover zijn om onze moderne vacaturebank te lanceren,” deelt Kuldipsingh mee. We zullen verschillende bestanden hebben. Mensen met een beperking, jongeren die werk zoeken, ondernemers, ambtenaren. Dus wij gaan het zo goed als mogelijk verdelen, zodat het overzichtelijk is. Bedrijven en organisaties die naar mensen zoeken die ze nodig hebben, hebben ook een bestand bij ons.”

Het beleid van het ministerie is ook om de beroepsbevolking te scholen, geeft Esajas-Friperson aan. Enkele werkarmen zijn SAO (vaktechnisch), SPWE (ondernemerschap) en de SHTTC (toerisme en horeca). “Dat is wat wij doen om de beroepsbevolking te trainen, te scholen, her- en bij te scholen, zodat hun waarde op de arbeidsmarkt stijgt.”  Er is ook  een beroepengids uitgebracht. Hierin wordt uitgelegd wat voor scholing men voor een bepaalde baan nodig heeft.

Esajas-Friperson: “Je kunt geen vacaturebank hebben als je geen vacatures heb. We zijn bezig te meten wat de vraag is op de arbeidsmarkt naar vacatures en wat voor vacatures. We meten ook wat men in de toekomst nodig denkt te hebben. We zijn nog niet klaar maar we hebben al 273 vacatures, verspreid over verschillende sectoren en beroepen.”

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May