Waterpeil binnenland zakt: 3.000 gezinnen getroffen
25 Mar 2022, 16:57
foto
Maverick Boejoekoe, directeur Regionale Ontwikkeling. (Foto: CDS)


Ruim 3.000 huishoudens in het binnenland zijn getroffen door de overstroming. Tot nu toe hebben ongeveer 1.100 huishoudens een noodpakket ontvangen. Dit heeft de directeur van Regionale Ontwikkeling, Maverick Boejoekoe, vandaag op een persconferentie meegedeeld. Kolonel Jerry Slijngaard, coördinator van Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR), zei dat er logistieke uitdagingen zijn om diverse bestuursressorten in Sipaliwini te bereiken. Het waterpeil is nu aan het dalen. Hierna moeten er schoonmaakwerkzaamheden verrichten voordat de schooldeuren weer geopend kunnen worden. De paasvakantie zal worden aangepast om de achterstand in leerstof in te halen.

Boejoekoe voerde aan dat mensen niet aan voedsel kunnen komen omdat de winkels dicht zijn en kostgronden onder water zijn gelopen. Er is grote behoefte aan voedsel. Daarom is er besloten om voedselpakketten te verstrekken. In de pakketten zitten onder andere drinkwater, voedsel, babyvoeding, kaarsen en dekzeilen. Slijngaard wees er op de logistieke kosten heel hoog zijn. Daarom wordt er samengewerkt met diverse instanties die naar het binnenland gaan om de efficiency te vergroten.

Ook in Saramacca is door aanhoudende regens en springvloed wateroverlast ontstaan. 150 tot 300 gezinnen zijn daar getroffen. Er zijn daar 50 noodhulppakketten verstrekt. Het waterpeil is aan het dalen omdat Openbare Werken pompen heeft ingezet. Vanuit de overheid zijn tenten op het terrein van het Regionaal Ziekenhuis Wanica ter beschikking gesteld voor opvang. Deze werden gebruikt voor opvang van covid-patiënten. Tot nu toe hebben weinig mensen te kennen gegeven dat hier gebruik van willen maken, deelde Slijngaard mee. Veel mensen kiezen er toch voor in hun huizen te blijven omdat ze hun spullen niet onbeheerd willen achterlaten.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May