VN keurt Suriname-rapport mensenrechten goed
25 Mar 2022, 06:56
foto
Justitie-minister Kenneth Amoksi tijdens de 49e sessie van de VN Mensenrechtenraad. (Foto: Juspol)


Van de 147 aanbevelingen die zijn gedaan over mensenrechten, heeft Suriname 124 (84%) aangenomen. Voor negen aanbevelingen is er technische ondersteuning gevraagd. Het gaat om onder andere het Verdrag tegen foltering en andere wrede, onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing. De aanbevelingen die nog niet zijn aangenomen, behoeven nog bredere maatschappelijke consultatie.

Tijdens de 49e reguliere bijeenkomst van de VN-Mensenrechtenraad in Genève, Zwitserland, op 23 maart hebben lidlanden commentaar geleverd op het Surinaams rapport. Na de finale commentaren, werd het rapport van Suriname unaniem ondersteund en ook als aangenomen verklaard door de voorzitter van de Raad, zegt het ministerie van Justitie en Politie in een persbericht.

Minister Kenneth Amoksi heeft tijdens zijn spreekbeurt op de bijeenkomst, gerapporteerd over de aanbevelingen die in november 2021 in het kader van de Universal Periodic Review waren gedaan. Een aantal van de aanbevelingen was al tijdens de evaluatiesessie in november aangenomen. Het ging vooral om aanbevelingen waar Suriname al met de uitvoering was gestart, waaronder de afschaffing van de doodstraf en toetreding tot het anti-folteringsverdrag.

Amoksi heeft herhaald dat Suriname zich committeert aan de doelstellingen van de VN op het gebied van erkenning en het respecteren van mensenrechten. Suriname ziet, mede gelet op de vele uitdagingen bij de uitvoering van de aanbevelingen, uit naar bredere samenwerking alsmede doelgerichte en praktische ondersteuning bij de uitvoering van de aanbevelingen waartoe het land zich heeft verplicht.

U kunt het rapport van aanbevelingen hier downloaden.
pdf-icon.gif Report_of_the_Working_Group_on_the_Universal_Periodic_Review_–_Suriname.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May