Barbados achterna: Jamaica wil volledig onafhankelijk zijn
24 Mar 2022, 20:58
foto
Prins William ontmoet de premier van Jamaica, Andrew Holness en zijn vrouw Juliet Holness in Kingston. (Foto: AFP)


De Jamaicaanse premier Andrew Holness vertelde woensdag aan de Britse prins William en zijn vrouw Kate dat zijn land "onafhankelijk" wil zijn en "onopgeloste" problemen wil aanpakken. Zijn opmerkingen kwamen een dag nadat demonstranten het Verenigd Koninkrijk hadden opgeroepen om herstelbetalingen voor de slavernij te betalen.

Het koninklijk paar arriveerde dinsdag in Jamaica als onderdeel van een tour van een week door voormalige Brits-Caribische koloniën, maar werd geconfronteerd met publieke vragen over de erfenis van het Britse rijk.

In een toespraak later op woensdag ging prins William niet in op oproepen om zijn grootmoeder, koningin Elizabeth, als staatshoofd te verwijderen.

De reis van het koninklijk paar komt nadat Barbados bijna vier maanden geleden een republiek werd door de koningin te verwijderen als het soevereine staatshoofd, een beweging die Jamaica aan het bestuderen is.

"Er zijn hier problemen die, zoals u weet, nog niet zijn opgelost", zei Holness tijdens een fotoshoot met William en Kate. "Maar Jamaica is zoals je zou zien een land dat erg trots is... en we gaan verder. En we zijn van plan... om onze ware ambitie te vervullen om een ​​onafhankelijk, volledig ontwikkeld en welvarend land te zijn."

Tientallen mensen verzamelden zich dinsdag buiten de British High Commission in Kingston, terwijl ze traditionele Rastafari-liederen zongen en spandoeken vasthielden met de uitdrukking "seh yuh sorry" - een lokale patois-uitdrukking die Groot-Brittannië aanspoorde om zich te verontschuldigen.

In een toespraak in de residentie van de gouverneur-generaal die werd bijgewoond door Holness en andere hoogwaardigheidsbekleders, bleef William ook beperkt met verontschuldigen voor de slavernij, hoewel hij zei dat hij het eens was met de verklaring van zijn vader dat "de verschrikkelijke gruweldaad van de slavernij onze geschiedenis voor altijd bevlekt".

William, de tweede in de lijn van de Britse troon, uitte ook zijn "diepe spijt" over de instelling van de slavernij, die volgens hem nooit had mogen bestaan.

Jamaicaanse functionarissen hebben eerder gezegd dat de regering het proces bestudeert om de grondwet te hervormen om een ​​republiek te worden. Experts zeggen dat het proces jaren kan duren en dat er een referendum voor nodig is.

De regering van Jamaica zei vorig jaar dat het Groot-Brittannië om compensatie zal vragen voor het onder dwang vervoeren van naar schatting 600.000 Afrikanen om te werken op suikerriet- en bananenplantages die fortuinen opleverden voor Britse slavenhouders.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May