NDP en BEP fractie willen spoedvergadering wateroverlast
23 Mar 2022, 17:38
foto
Bewoners van Saramacca hebben te kampen met wateroverlast. Het waterpeil is in sommige gebieden twee meter gestegen. (Foto: CDS)


De fracties van de NDP en de BEP hebben een spoed openbare vergadering aangevraagd over wateroverlast in het binnenland en de kustvlakte. De hevige regens van de afgelopen periode hebben ertoe geleid dat het waterpeil is gestegen en de rivieren buiten hun oevers zijn getreden. De fracties vragen om op korte termijn een vergadering uit te schrijven om met de regering van gedachten te wisselen om te komen tot een structurele en duurzame oplossing voor de wateroverlast problematiek.

Naast het feit dat de rivieren buiten hun oevers zijn getreden, zijn alle vijf spuikleppen van het Afobakastuwmeer opengegooid om het overtollige water te kunnen afvoeren. Het gevolg hiervan is dat grote delen van het binnenland onder water zijn gelopen. Echter is volgens de Assembleeleden geconstateerd dat ondanks het noodlot reeds twee weken geleden heeft toegeslagen, acute en afdoende hulp vanuit de overheid heel moeizaam op gang komt en in sommige gebieden is uitgebleven.

Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft in De Nationale Assemblee meegedeeld dat SRD 6 miljoen vrijgemaakt is om de bewoners te ondersteunen met onder meer hulpgoederen (voeding en schoon drinkwater). Gelet op het aantal getroffen gebieden concluderen de twee oppositionele fracties dat dit bedrag niet toereikend zal zijn. De landgenoten in het binnenland hebben ook andere goederen nodig, waaronder kleding en onderdak, aangezien zij gedwongen hun have en goed achter moesten laten en zich naar hoger geleden gebieden moesten verplaatsen.

Ook delen van het district Saramacca zijn de afgelopen dagen blank komen te staan. Voorspeld wordt dat overige delen in de kustvlakte, waaronder Paramaribo, ook getroffen zullen worden. Mede tegen deze achtergrond wordt gevraagd om spoedig een openbare vergadering uit te schrijven.

Eerder heeft ook de ABOP/PL fractie gevraagd om een openbare vergadering te houden over de situatie in het binnenland. 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May