SDG 5 - Gendergelijkheid nader bekeken
23 Mar 2022, 19:34
foto


Maandag was ik aanwezig bij de kick-off van de Gender Capacity Strengthening session, georganiseerd door de UNFPA in Suriname. Wereldwijd praat men over genderongelijkheid en over het doorbreken van de partijdigheid. De behoefte is om gendergelijkheid te benadrukken en de daarmee gepaard gaande gelijke rechten, respect en (financiële) waardering.

Uit diverse statistieken van landen blijkt dat kritieke problemen worden verdoezeld door verschillende instituten. Een voorbeeld hiervan is het feit dat zelfs vandaag de dag vrouwen minder worden betaald dan mannen voor dezelfde functie. In de Verenigde Staten van Amerika verdienen vrouwen 80 cent voor elke 1 dollar verdiend door mannen op basis van een jaarsalaris voor een permanente betrekking. Deze vrouwen verdienen 83% van wat mannen krijgen (Source: US Census Bureau, 2020). Het globaal plaatje ziet er slechter uit.

Wat is gender en gendergelijkheid?
Het begrip gender stelt ons in de gelegenheid om andere verschillen te begrijpen. Het blijkt namelijk dat mensen rollen vervullen die zij verkregen hebben niet alleen op grond van gender, maar bijvoorbeeld ook op grond van hun ras, kaste, etnische achtergrond enzovoorts.

Gendergelijkheid is niet alleen een fundamenteel mensenrecht, maar ook een noodzakelijke basis voor een vreedzame, welvarende en duurzame wereld. Vrouwen zijn vaker in een achtergestelde positie. Hierdoor is er een voortdurende sociale, culturele en economische achterstelling van vrouwen die zich uit in een vorm van discriminatie. Vandaar de behoefte aan wetgeving en passende maatregelen.

Ondanks bepaalde vooruitgang blijven er nog veel uitdagingen: discriminerende wetten en sociale normen blijven alomtegenwoordig, vrouwen blijven ondervertegenwoordigd op alle niveaus van politiek en bestuurlijk leiderschap, 1 op de 3 vrouwen ter wereld is slachtoffer van geweld, vrouwen besteden gemiddeld 7x meer uren aan zorgtaken dan mannen, en elke minuut sterft er een vrouw aan complicaties gerelateerd aan zwangerschap.

Surinaams context
Vrouwen worden in de gender-benadering niet beschouwd als een geïsoleerde groep, maar er wordt rekening gehouden met de rollen en behoeften van zowel mannen als vrouwen. In deze definitie voorziet het begrip gender in alle facetten die teruggekoppeld kunnen worden naar de Surinaamse samenleving.

Het principe van gelijkheid tussen mannen en vrouwen is neergelegd in artikel 8 van de Grondwet van de Republiek Suriname: Niemand mag op grond van zijn geboorte, geslacht, ras, taal, godsdienst, afkomst, educatie, politieke overtuiging, economische positie of sociale omstandigheden of enige andere status gediscrimineerd worden. Daarnaast is tevens in artikel 35 van de Grondwet vastgelegd dat man en vrouw gelijk zijn voor de wet (zie verder: Het genderbeleidsdocument 2021 – 2035 van het ministerie van Binnenlandse Zaken).

Omslag naar verbetering
Elk ministerie, bedrijf of instituut zou een gender beleid moeten formuleren dat een essentiële verbinding maakt tussen het nationaal, regionaal en internationaal genderbeleid. Ook zal het aspect gendermainstreaming in alle facetten van het beleid moeten voorkomen. Het Nationaal Bureau Genderbeleid van het Ministerie van Binnenlandse Zaken zou hiertoe ondersteuning kunnen bieden aan de overige ministeries.Beleid moet niet alleen geformuleerd worden op papier, maar in de praktijk moet het ook blijken en uitgevoerd worden. Met name, een transformatief genderbeleid uitvoeren en verandering in de traditionele genderrollen.

Uiteindelijk, is de uitdaging voor Suriname om een nationaal gender beleid te ontwikkelen aan de hand van welke strategie dan ook die erop gericht is om de ondervertegenwoordiging van vrouwen in beleid en besluitvorming aan te pakken. Immers zullen deze vrouwen ook zelf het initiatief moeten nemen om waar mogelijk uit de belemmerende posities te komen en te streven naar betere bestaansposities.

Seema Manbodh
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May