WHO: Enkele Europese landen heffen Covid-regels te 'bruut' op
23 Mar 2022, 00:57
foto
In Italië heeft de regering donderdag aangekondigd dat ze bijna alle beperkingen tegen 1 mei zou afbouwen, ondanks het toenemende aantal gevallen. (Foto: Reuters)


Autoriteiten in verschillende Europese landen hebben de coronavirusbeperkingen te "bruut" opgeheven, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Deze landen zien een toename van gevallen die "waarschijnlijk" worden veroorzaakt door een meer overdraagbare Covid-19-stam.

Hans Kluge, directeur van de WHO Europa, zei dinsdag tijdens een persconferentie in Moldavië "optimistisch, maar waakzaam" te zijn over de ontwikkeling van de pandemie in Europa, eraan toevoegend dat het aantal gevallen in 18 van de 53 staten in de regio toenam. "De landen waar we een bijzondere stijging zien, zijn het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Griekenland, Cyprus, Frankrijk, Italië en Duitsland", zei Kluge. "Die landen heffen de beperkingen abrupt op van te veel naar te weinig", voegde hij eraan toe.

Volgens de WHO-database is het aantal nieuwe Covid-19-gevallen in Europa na een piek eind januari fors gedaald, maar neemt het sinds begin maart weer toe. In de Europese regio van de WHO zijn de afgelopen zeven dagen meer dan 5,1 miljoen nieuwe gevallen en 12.496 doden gemeld.

In Frankrijk is het aantal besmettingen in de week met meer dan een derde gestegen sinds de regering afgelopen maandag de meeste Covid-beperkingen heeft opgeheven. Terwijl in Duitsland, ondanks een nieuw dagelijks record van bijna 300.000 besmettingen op vrijdag, de regering de nationale wetgeving die coronavirusbeperkingen mogelijk maakt in het weekend laat vervallen. De meeste Duitse deelstaten, die veel speelruimte hebben bij het toepassen van maatregelen, hebben echter beperkingen gehandhaafd.

In Italië heeft de regering donderdag aangekondigd dat ze bijna alle beperkingen tegen 1 mei zou afbouwen, ondanks het toenemende aantal gevallen. En in het Verenigd Koninkrijk, waar momenteel één op de twintig mensen besmet is, heeft de regering vrijdag de laatste van haar internationale reisbeperkingen opgeheven.

Geconfronteerd met zijn eigen stijgende gevallen, kondigde Oostenrijk in het weekend aan dat het opnieuw regels zou invoeren die FFP2-gezichtsmaskers vereisen - slechts enkele weken na het opheffen van de maatregel.

'Perfecte storm'
Kluge en andere epidemiologen merkten op dat het toenemende aantal gevallen deels te wijten was aan de verspreiding van de zeer besmettelijke BA.2-sublijn van de Omicron-variant die in veel landen dominant is geworden. Het lijkt geen ernstigere ziekte te veroorzaken in vergelijking met andere stammen. Ook wel "stealth Omicron" genoemd omdat het moeilijker te detecteren is, wordt BA.2 geschat op ongeveer 30 procent besmettelijker dan zijn voorganger BA.1.

Lawrence Young, een viroloog aan de Universiteit van Warwick in het Verenigd Koninkrijk, zei dat de stijgende gevallen in Europa te wijten waren aan een combinatie – "een perfecte storm" – van drie factoren: het opheffen van beperkingen, afnemende immuniteit na vaccinatie en de BA.2-sub -variant.

"Het verwijderen van beperkingen heeft de verspreiding van BA.2 aangewakkerd en kan ook leiden tot het genereren van andere varianten", vertelde hij aan het persbureau AFP.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May