Waterdag 2022: Geen veilig water voor 1 op de 4 mensen
22 Mar 2022, 17:18
foto


Mensen over de hele wereld vieren 22 maart als Wereldwaterdag. De Verenigde Naties heeft de dag uitgeroepen om het bewustzijn te vergroten van de twee miljard mensen die leven zonder toegang tot veilig water. Het thema dit jaar is "Grondwater: het onzichtbare zichtbaar maken". Wereldwijd heeft een op de vier mensen geen toegang tot veilig water. In lage-inkomenslanden is onveilig water verantwoordelijk voor zes op de 100 sterfgevallen.

Grondwater is het water dat zich onder het aardoppervlak bevindt en is de grootste bron van zoet water op aarde.

Veilig en direct beschikbaar water is belangrijk voor de volksgezondheid. Vervuild water is gekoppeld aan de overdracht van vele ziekten, waaronder cholera, diarree, dysenterie, hepatitis A, tyfus en polio.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben diarreeziekten geleid tot de dood van zo'n 1,5 miljoen mensen in 2019, waardoor dit de achtste doodsoorzaak wereldwijd is, vooral onder lagere inkomensgroepen.

Hogere sterftecijfers

Wereldwijd gebruiken minstens twee miljard mensen een drinkwaterbron die verontreinigd is met uitwerpselen.

In 2019 varieerde het aandeel jaarlijkse sterfgevallen dat wordt toegeschreven aan onveilig water over de hele wereld van 10,1 procent in Tsjaad – ongeveer 100 op 1.000 – tot gemiddeld ongeveer 0,3 procent in Noord- en Zuid-Amerika tot minder dan 0,02 procent in het grootste deel van Europa, volgens aan het Global Burden of Disease Collaborative Network.

In lage-inkomenslanden zijn onveilige waterbronnen verantwoordelijk voor de dood van zes op de 100 mensen.

Veiligste drinkwater
In 2020 had ongeveer driekwart (74 procent) van de wereldbevolking toegang tot schoon drinkwater. Een op de vier mensen heeft geen toegang tot een veilig beheerde waterbron.

In de minst ontwikkelde landen heeft 22 procent van de zorginstellingen geen watervoorziening, 21 procent geen sanitaire voorzieningen en 22 procent geen afvalverwerkingsservice. De meeste bevinden zich in Sub-Sahara Afrika.

In tien landen – acht in Afrika en twee in Azië – hebben minder dan 20 procent van de bevolking toegang tot veilig beheerd drinkwater. De laagste aandelenpercentages zijn Tsjaad (5,6 procent), de Centraal-Afrikaanse Republiek (6,2 procent), Sierra Leone (10,6 procent), Rwanda (12,1 procent) en Ethiopië (12,6%).

De landen met 100 procent toegang tot veilig drinkwater zijn onder meer Griekenland, IJsland, Kuweit, Liechtenstein, Malta, Monaco, Nieuw-Zeeland, San Marino en Singapore.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May