Westen belemmert toegang Rusland tot weergegevens
23 Mar 2022, 09:46
foto
Dit satellietbeeld van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), genomen op 6 juli 2012 en vrijgegeven op 9 juli 2012 in Krymsk, Rusland, toont het lagedruksysteem dat zich de afgelopen dagen naar het westen had verplaatst en kracht verzamelde uit de warme Zwarte Zee. (Foto via Reuters)


Een belangrijke leverancier van meteorologische gegevens van westerse en andere regeringen heeft dinsdag de samenwerking met Rusland opgeschort. Het is daarmee de nieuwste weergerelateerde instantie geworden die het delen van informatie aan banden legt in de nasleep van de invasie van Moskou in Oekraïne.

Wapenexperts zeiden dat de gegevens - waaronder bijna onmiddellijke metingen van windsnelheid en -richting, zonlicht, neerslag en andere factoren - cruciaal kunnen zijn bij het plannen van een biologische of chemische wapenaanval in Oekraïne.

De Europese organisatie voor de exploitatie van meteorologische satellieten (EUMETSAT), een intergouvernementele organisatie gevestigd in Duitsland, vertelde Reuters dat een speciale raad van lidstaten dinsdagochtend bijeenkwam en met onmiddellijke ingang besloot de licenties van Russische gebruikers op te schorten en een bilaterale samenwerkingsovereenkomst met Ruslands belangrijkste meteorologische dienst op te schorten, inclusief alle uitwisseling van gegevens en opleidingsactiviteiten. Een woordvoerder van EUMETSAT weigerde te zeggen wat de reden was voor de beslissing.

Washington en zijn bondgenoten hebben gewaarschuwd dat Moskou van plan zou kunnen zijn om chemische of biologische wapens te gebruiken. Maar weergegevens van sommige van diezelfde landen – waaronder de Verenigde Staten en Groot-Brittannië – bleven via EUMETSAT hun weg vinden naar Russische agentschappen. Ten minste drie andere instanties in Europa waren gestopt met het delen van gegevens met Rusland in de nasleep van de invasie van 24 februari in Oekraïne.

De acties benadrukken hoe de Russische invasie van Oekraïne sommige wetenschappelijke instanties heeft gedwongen te kiezen tussen hun ethos van open uitwisseling van wetenschappelijke gegevens versus het risico van het verstrekken van informatie die kan worden gebruikt om burgers aan te vallen.

EUMETSAT beheert een technische infrastructuur waarmee de gegevens van talrijke satellietfeeds, in sommige gevallen vrijwel onmiddellijk, naar de ontvangers kunnen worden gedistribueerd.

Voorafgaand aan het besluit van dinsdag zei EUMETSAT dat het was gestopt met het verzenden van gegevens van EU-satellieten naar Rusland en Wit-Rusland in opdracht van de Europese Commissie, maar was doorgegaan met het doorgeven van informatie van andere Europese satellieten aan die twee landen, evenals meteorologische waarnemingen van regeringen over de hele wereld.

Paul Counet, hoofd communicatie van EUMETSAT, zei maandag: "Het standpunt van EUMETSAT is dat de wereldwijde en vrije uitwisseling van meteorologische gegevens enorm belangrijk is geweest bij het ondersteunen van wereldwijde weersvoorspellingen en dit is hoe we tot nu toe hebben gewerkt."

Omdat Rusland gegevens aan het programma aandroeg, had het in ruil daarvoor toegang tot de feeds van EUMETSAT. Daardoor kan Rusland gegevens ontvangen van Europese landen, waaronder Groot-Brittannië, maar ook van Amerika, Canada en elders.

Experts zeiden dat internationale weersinformatie nuttig zou zijn voor het voorspellen van de omstandigheden in Oekraïne.

EUMETSAT zei dat 21 gebruikers momenteel gegevens ontvangen in Rusland. Het weigerde de organisaties bij naam te noemen.

Rusland heeft gezegd dat het een "speciale operatie" uitvoert om Oekraïne te demilitariseren en dat het geen burgers aanvalt. Rusland heeft gezegd dat met de hulp van de Verenigde Staten onderdelen van biologische wapens zijn gemaakt op Oekraïens grondgebied. De Verenigde Staten ontkende Russische beschuldigingen dat Washington laboratoria voor biologische oorlogsvoering in Oekraïne exploiteerde.

Sommige westerse wapenexperts zeiden dat er een risico bestond dat de meteorologische gegevens die EUMETSAT had verstrekt, kunnen worden gebruikt voor militaire doeleinden, waaronder het plannen van chemische en biologische aanvallen, die volgens het internationaal recht verboden zijn.

"Als je hypothetisch een aanval plant waarbij je een wolk van chemicaliën of ziekteverwekkers uitspuugt, moet je rekening houden met meteorologische gegevens", schreef Filippa Lentzos, een expert op het gebied van biologische bedreigingen en hoofddocent aan King's College London, in een e-mail naar Reuters. "Je zou niet willen dat dit spul terugwaait op je eigen krachten!"

Hamish de Bretton-Gordon, een expert op het gebied van chemische wapens en gast aan de Britse Cambridge University, zei dat weergegevens "absoluut cruciaal" zijn tijdens het gebruik van chemische en biologische wapens, om ervoor te zorgen dat gas en ziekteverwekkers niet terugslaan op gebruikers. "Het kennen van de windrichting en -snelheid op verschillende hoogten is de sleutel tot het voorspellen waar het gevaar zal gaan", zei hij.

EUMETSAT's woordvoerder, Counet, zei dat meteorologische gegevens besluitvormers informeren over weers- en klimaatgerelateerde problemen. "Dergelijke onderwerpen zijn van nature wereldwijd en vereisen een zo breed mogelijke reeks gegevens om nauwkeurig te worden begrepen."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May