Saudi Aramco verhoogt investeringen om productie te stimuleren
21 Mar 2022, 18:57
foto
Staatsoliereus Saudi Aramco gaat zwaar investeren om een hogere productie te halen in de komende vijf jaar. (Getty Images)


Staatsoliereus Saudi Aramco is van plan het bedrag dat het investeert in energieproductie fors te verhogen, nadat het in 2021 een winstverdubbeling meldde. Het bedrijf streeft ernaar de productie de komende vijf jaar aanzienlijk te verhogen. De energieprijzen zijn de afgelopen maanden enorm gestegen doordat de vraag groter is dan het aanbod van olie en gas.

De oorlog in Oekraïne en een onwil om voor energie op Rusland te vertrouwen, hebben de druk om extra energiebronnen te vinden, vergroot.

De stap van Saudi Aramco zal waarschijnlijk worden toegejuicht door politieke leiders die zich zorgen maken over de impact van hoge energieprijzen, hoewel de stimulans voor investeringen is gericht op het verhogen van de productie in de loop van de komende vijf tot acht jaar.

Vorige week bezocht premier Boris Johnson Saudi-Arabië om te proberen het land te overtuigen om op korte termijn meer olie op de wereldmarkten te brengen. Saudi-Arabië is de grootste producent in het oliekartel Opec (Organisatie van de Olie-exporterende Landen) en door de productie te verhogen, zou het kunnen helpen de energieprijzen te verlagen, die momenteel op het hoogste punt in 14 jaar staan.

Het land is echter veroordeeld voor een reeks mensenrechtenschendingen: zijn betrokkenheid bij het conflict in buurland Jemen, de moord in 2018 op journalist Jamal Khashoggi, het opsluiten van dissidenten en het wijdverbreide gebruik van de doodstraf.

De Arbeiderspartij beschuldigde de Britse regering ervan om van de ene dictator naar de andere te gaan om de energiecrisis aan te pakken. De kanselier, Rishi Sunak, zei dat de premier "absoluut gelijk" had om met Saudi-Arabië in gesprek te gaan over het vergroten van de energievoorziening.

"Het zou verkeerd zijn als we niet alle mogelijkheden zouden onderzoeken om goedkopere en veiligere energie naar de mensen in dit land te brengen", zei Rishi Sunak tegen de BBC.

De premier had tijdens het bezoek een "constructieve dialoog" over mensenrechtenschendingen, zei hij.

Schaduwkanselier Rachel Reeves zei dat het Verenigd Koninkrijk zich zou moeten concentreren op het stimuleren van de binnenlandse productie van energie door nieuwe nucleaire en on- en offshore windenergie, om de afhankelijkheid van staten als Rusland en Saudi-Arabië te verminderen. "Netto nul bereiken is de missie van onze generatie", zei ze. "We moeten meer doen om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen, daarom is investeren in elektriciteit van eigen bodem zo belangrijk."

De energiemarkten waren volatiel tijdens de pandemie, aangezien plotselinge veranderingen in de economische activiteit zowel vraag als aanbod hebben beïnvloed.

In 2020 daalde de winst van Saudi Aramco scherp door de vertraging van de wereldeconomie. Maar een heropening in veel landen leidde in 2021 tot een forse stijging van de energieprijzen. Dat stuwde de omzet bij alle grote energieopwekkingsbedrijven.

Saudi Aramco zei dat het van plan was zijn kapitaaluitgaven dit jaar te verhogen tot US$ 45- US$ 50 miljard, met verdere verhogingen tot het midden van het decennium. Vorig jaar bedroegen de kapitaaluitgaven US$ 31,9 miljard.

Het zou zijn "maximale duurzame capaciteit" voor ruwe olie tegen 2027 verhogen tot 13 miljoen vaten per dag, aldus het bedrijf. Het wil ook de gasproductie tegen 2030 met meer dan 50% verhogen. Saudi-Arabië produceerde in februari iets meer dan 10 miljoen vaten olie per dag.

Het oliebedrijf verdubbelde een nettowinst van meer dan US$ 110 miljard in 2021, tegen US$ 49 miljard in 2020.

De prijs van een vat ruwe Brent-olie is in 2021 met zo'n 50% gestegen en aangezien de energieprijzen hoog blijven, verwachten analisten dat de winst in 2022 verder zal stijgen.

Saudi Aramco zei dat het van plan was om een ​​aanzienlijke waterstofexportcapaciteit te ontwikkelen en een wereldleider te worden in technologie voor het afvangen en opslaan van koolstof.`
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May