Australië verbiedt export aluminiumoxide naar Rusland
20 Mar 2022, 10:50
foto
Schepen wachten om geladen te worden bij de Rio Tinto aluminiumraffinaderij in Gove, ook bekend als Nhulunbuy, 650 km ten oosten van Darwin in het Northern Territory van Australië.


Australië heeft een onmiddellijk verbod opgelegd op de export van aluminiumoxide en aluminiumerts, inclusief bauxiet, naar Rusland. Het verbod is onderdeel van de aanhoudende sancties tegen Moskou voor de invasie in Oekraïne, zei de regering zondag.

"Rusland vertrouwt op Australië voor bijna 20 procent van zijn aluminiumoxidebehoeften", zei de Australische regering in een gezamenlijke verklaring van verschillende ministeries, waaronder het kantoor van de premier. Het voegde eraan toe dat de stap de capaciteit van Rusland om aluminium te produceren zal beperken, wat een kritieke export is voor Rusland.

"De regering zal nauw samenwerken met exporteurs en toporganisaties die door het verbod worden getroffen om nieuwe markten te vinden en bestaande markten uit te breiden", aldus de verklaring.

De Anglo-Australische mijnbouwgigant Rio Tinto bezit een belang van 80% in Queensland Alumina Ltd (QAL) in een joint venture met het Russische Rusal International PJSC, de op één na grootste aluminiumproducent ter wereld.

Vorige week heeft Australië sancties opgelegd aan twee Russische zakenlieden die banden hebben met de mijnbouwindustrie, waaronder miljardair Oleg Deripaska die belangen heeft in QAL.

Australië heeft tot dusver in totaal 476 sancties opgelegd aan 443 personen, waaronder zakenlieden die dicht bij de Russische president Vladimir Putin staan, en 33 entiteiten, waaronder het grootste deel van de Russische banksector en alle entiteiten die verantwoordelijk zijn voor de staatsschuld van het land, aldus de verklaring.

De regering zei ook dat ze ten minste 70.000 ton thermische steenkool aan Oekraïne zal doneren om in zijn energiebehoeften te voorzien. Australische kolenproducenten zijn de afgelopen weken gebombardeerd met verzoeken om leveringen vanuit Oekraïne en andere landen zoals Polen die afhankelijk waren van Russische voorraden.

"De Australische regering heeft met de Australische steenkoolindustrie samengewerkt om aan voorraden te komen", aldus de verklaring.

Whitehaven Coal heeft snel een verzending geregeld en de regering werkt nu samen met het bedrijf en de Oekraïense en Poolse regeringen om de voorraden zo snel mogelijk te leveren, aldus de verklaring.

De regering beloofde ook extra militair materieel en humanitaire hulp aan Oekraïne.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May