Russische marine blokkeert graanschepen uit Oekraïne
18 Mar 2022, 16:51
foto
De Panamese Maritieme Autoriteit beweert dat de Russische marine 200-300 schepen verhinderde de Zwarte Zee te verlaten, de meeste beladen met graan.


De Russische marine blokkeert de toegang van met graan beladen schepen uit de Zwarte Zee nadat ze in Oekraïense havens zijn geladen. Dat zegt BayWa, de grootste Duitse graanhandelaar die betrokken is bij de graanhandel in Midden-Europa. Ondertussen roept de Internationale Maritieme Organisatie van de VN (IMO) op tot "blauwe corridors" om koopvaardijschepen zonder incidenten te laten varen.

"Geen korrel graan wordt momenteel geëxporteerd vanuit de havens van Oekraïne - helemaal niets verlaat het land", vertelde Jörg-Simon Immerz, hoofd van de graanhandel bij BayWa aan de Duitse media, eraan toevoegend dat de exportactiviteit aan Russische kant "heel beperkt" is.

De beoordeling van Immerz werd ondersteund door de Panamese Maritieme Autoriteit, die beweerde dat de Russische marine 200-300 schepen verhinderde de Zwarte Zee te verlaten, waarvan de meeste graan vervoerden.

Noriel Arauz van de Panamese Maritieme Autoriteit zei dat drie schepen onder Panama-vlag onder Russisch vuur zijn komen te liggen sinds de invasie van Oekraïne. Een van de schepen zonk en twee andere raakten beschadigd, terwijl niemand gewond raakte. Ook zouden schepen uit Estland en Bangladesh zijn aangevallen.

Maar Rusland wijt de onderbreking aan het hoge risico van mijnen, die naar eigen zeggen door de Oekraïense marine waren gelegd.

Rusland heeft ook gezworen wraak te nemen op westerse sancties die zijn economie hebben verlamd. Beperkingen op de export van tarwe en kunstmest zouden hoog op de lijst van Moskou staan, wat verdere gevolgen zou kunnen hebben voor de wereldwijde voedselvoorziening en de inflatie van de voedselprijzen.

Rusland produceert bijna 80 miljoen ton tarwe per jaar en exporteert bijna 30 miljoen ton, terwijl Oekraïne ongeveer 20 tot 25 miljoen ton per jaar exporteert.

Duitse handelaren zeggen dat de markten de gebeurtenissen op het platteland van Oekraïne nauwlettend volgen, aangezien de "tarwe in de herfst is gezaaid en nu moet worden bemest, terwijl maïs nog moet worden gezaaid"

Dagen na de invasie drong de Oekraïense president Volodymyr Zelensky er bij de boeren op aan om het zaaiseizoen normaal te beginnen, waar dat veilig kan.

BayWa is ondertussen van mening dat er geen reden is om te vrezen voor een tarwetekort, aangezien er in de EU veel meer tarwe wordt geoogst dan er wordt geconsumeerd. In feite stuurt de EU jaarlijks zo'n 30 miljoen ton tarwe naar het buitenland.

IMO heeft opgeroepen tot zogenaamde blauwe corridors om de schepen de Zwarte Zee te laten verlaten zonder het risico van een aanval of het raken van een mijn. "De aanhoudende militaire actie in de Zwarte Zee en de Zee van Azov vormt een ernstige en onmiddellijke bedreiging voor de veiligheid en beveiliging van bemanningen en schepen die in de regio opereren", zei de IMO in een eerder deze week vrijgegeven verklaring.

"De ernst van de situatie wordt onderstreept door een groeiend aantal open source-rapporten van beveiligingsincidenten waarbij koopvaardij betrokken is", voegde het eraan toe. De IMO werkt momenteel nauw samen met alle belangrijke belanghebbenden in de regio om "bij te dragen aan pogingen om de veiligheid en beveiliging van de scheepvaart aan te pakken" in het Zwarte-Zeegebied.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May