Zelensky beroept zich op 9/11 in pleidooi Amerikaanse Congres
16 Mar 2022, 20:55
foto
De voorzitter van het Amerikaanse Huis, Nancy Pelosi, spreekt voor de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die een videotoespraak houdt voor senatoren en leden van het Huis van Afgevaardigden, verzameld in het Capitol Visitor Center Congressional Auditorium, in Washington. (Videostill via Reuters)


De Oekraïense president beriep zich op de verschrikkingen van de terreuraanslagen van 2001 op de VS toen hij pleitte voor meer militaire hulp in een historische toespraak tot het Amerikaanse Congres. Volodymyr Zelensky zei via een videoverbinding dat Oekraïne elke dag een 9/11 doormaakte terwijl het vocht tegen Russische troepen.

Hij drong er opnieuw bij de bondgenoten van de VS en de NAVO op aan om een ​​vliegverbod boven Oekraïne af te dwingen en zei: "Ik moet de lucht beschermen."

De Amerikaanse president Joe Biden zal later tekenen voor een extra US$ 800 miljoen aan militaire hulp aan Oekraïne.

Zelensky drong er bij de verzamelde Amerikaanse politici op aan niet te vergeten dat ze in het verleden werden aangevallen - in Pearl Harbor in 1941 en op 11 september 2001 - en zei dat Oekraïners elke dag hetzelfde meemaakten.

"In je grote geschiedenis heb je pagina's waarmee je de Oekraïense geschiedenis kunt begrijpen. Begrijp ons nu", zei hij. Hij verwees ook naar de beroemde toespraak van de Amerikaanse burgerrechtenleider Martin Luther King: "Ik heb een droom, deze woorden zijn bij ieder van jullie bekend - vandaag kan ik zeggen dat ik een behoefte heb. Ik moet de lucht beschermen."

De Oekraïense leider toonde ook een video van raketaanvallen op de steden van zijn land en de daaruit voortvloeiende doden en gewonden.

Hij heeft de NAVO herhaaldelijk opgeroepen om een ​​vliegverbod in te stellen boven het luchtruim van zijn land, maar de NAVO heeft dit geweigerd. Een no-flyzone boven Oekraïne zou betekenen dat de NAVO-troepen rechtstreeks in contact moeten komen met Russische vliegtuigen die in die lucht worden gespot en op ze moeten schieten als dat nodig is.

Als alternatief voor een no-flyzone pleitte Zelensky voor luchtverdedigingssystemen en vliegtuigen. Hij heeft de VS en de EU eerder gevraagd om Poolse MiG-29 straaljagers, maar dit werd afgewezen door Biden uit vrees dat dit de NAVO-leden in de oorlog zou trekken.

President Zelensky richtte zich rechtstreeks in het Engels tot president Biden en zei: "Ik wens dat u de leider van de wereld bent. De leider van de wereld zijn betekent de leider van de vrede zijn."

Na de toespraak twitterde senaatsvoorzitter Nancy Pelosi dat het een "onderscheiden voorrecht" was geweest om van de Oekraïense president te horen, en dat de VS "onwankelbaar waren in onze toewijding aan de bevolking van Oekraïne terwijl zij de democratie moedig verdedigen".

De US$ 800 miljoen aan financiering die later zal worden ondertekend, gaat naar anti-pantser- en luchtafweerwapens, zoals Stingers en Javelins, melden Amerikaanse media. De financiering wordt gedekt door een uitgavenwet voor humanitaire, defensieve en economische hulp aan Oekraïne die vorige week door het Congres werd goedgekeurd.

In het afgelopen jaar heeft de regering van Biden voor 1,2 miljard dollar aan wapens voor het land verstrekt, waaronder Mi-17-helikopters, patrouilleboten en handvuurwapens zoals granaatwerpers en machinegeweren, meldt de New York Times.

Woensdag gingen de aanvallen door Russische troepen door in steden en dorpen in het hele land. In de hoofdstad Kiev werd een woongebouw van 12 verdiepingen door beschietingen getroffen. In Kharkiv, de op een na grootste stad van Oekraïne, zijn twee mensen omgekomen toen beschietingen een flatgebouw met meerdere verdiepingen troffen, zeiden de hulpdiensten. In Zaporizja, zeggen functionarissen dat raketten een treinstation en een openbaar park hebben geraakt. Ongeveer 400 medewerkers en patiënten zitten vast in een ziekenhuis dat is ingenomen door Russische troepen in de belegerde zuidelijke stad Mariupol. Het Internationale Comité van het Rode Kruis beschreef de situatie daar als een "wakende nachtmerrie".

Ondertussen komen de NAVO-ministers van Defensie in Brussel bijeen om hun reactie op de invasie te bespreken. Verwacht wordt dat Biden volgende week naar Brussel zal reizen om NAVO-bondgenoten te ontmoeten en deel te nemen aan een top van leiders van de Europese Unie.

De Amerikaanse president zal "de voortdurende afschrikkings- en defensie-inspanningen bespreken", en de toewijding van zijn land aan zijn NAVO-bondgenoten bevestigen, heeft de perssecretaris van het Witte Huis Jen Psaki gezegd.

Dinsdag ontmoetten de premiers van Polen, Slovenië en de Tsjechische Republiek Zelensky 's avonds toen een avondklok begon in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Na afloop vertelde de Tsjechische leider de Oekraïners dat ze "niet alleen" waren. De groep is de eerste westerse leiders die Oekraïne bezoeken sinds Rusland vorige maand binnenviel.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May