Russische staatstelevisie ziet stroom van ontslagen
16 Mar 2022, 17:11
foto
Marina Ovsyannikova, een medewerker van Channel One die een on-air protest organiseerde terwijl ze een anti-oorlogsbord achter een studiopresentator hield, is door de rechtbank beboet en vrijgelaten. (Videostill)


Toen Marina Ovsyannikova op het nachtjournaal van maandag de Russische huiskamers binnenstormde en de oorlog in Oekraïne en de propaganda eromheen aan de kaak stelde, bracht haar protest een stille maar gestage stroom van ontslag aan het licht van de streng gecontroleerde staatstelevisie van Rusland. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft haar bedankt en een beroep gedaan op iedereen die werkt voor wat hij het Russische propagandasysteem noemt om af te treden.

Elke journalist die werkt in wat hij de vierde machtstak noemt, riskeert sancties en een internationaal tribunaal voor "het rechtvaardigen van oorlogsmisdaden", waarschuwt Zelensky.

Enkele van de grootste cheerleaders van de Russische president Vladimir Putin op de staatstelevisie hebben al te maken gehad met sancties, waaronder Vladimir Solovyov, die een talkshow presenteert op de grootste Russische zender Rossiya-1, en Margarita Simonyan, die iedereen die zich op dit moment schaamt Russisch te zijn ervan beschuldigd niet echt Russisch te zijn.

De door de staat gerunde Russische kanalen zijn verplicht om de lijn van het Kremlin te volgen, dus wie heeft ontslag genomen als reactie op de oorlog?

Uren na het ontslag van Marina Ovsyannikova op het scherm, kwamen drie andere ontslagen aan het licht.

Channel One-collega Zhanna Agalakova heeft haar baan als Europa-correspondent opgezegd, terwijl twee journalisten rivaal NTV hebben verlaten. Lilia Gildeyeva werkte sinds 2006 als presentatrice voor de zender en Vadim Glusker werkte al bijna 30 jaar bij NTV.

Lilia Gildeyeva onthulde dinsdag dat ze Rusland had verlaten en ontslag nam
Er gaan geruchten dat journalisten ook naar de deur van de staatstelevisiegroep VGTRK van Rusland zijn gelopen.

Journalist Roman Super zei dat mensen massaal de Vesti-nieuwsstal verlieten, hoewel dat niet is bevestigd. De gerenommeerde tv-presentator Sergey Brilev ontkende echter berichten dat hij ontslag had genomen en wees erop dat hij al meer dan een week op zakenreis was.

Maria Baronova is het meest opvallende ontslag bij RT, voorheen bekend als Russia Today. Voormalig hoofdredacteur bij RT, vertelde ze deze maand aan Steve Rosenberg van de BBC dat Putin de reputatie van Rusland al had vernietigd en dat de economie ook dood was.

Een aantal andere RT-journalisten heeft ook ontslag genomen, waaronder niet-Russische journalisten die voor zijn taaldiensten werken.

Voormalig Londense correspondent Shadia Edwards-Dashti kondigde haar ontslag aan op de dag dat Rusland Oekraïne binnenviel zonder opgaaf van reden. De in Moskou gevestigde journalist Jonny Tickle stopte op dezelfde dag "in het licht van de recente gebeurtenissen".

De Franse RT-presentator Frédéric Taddeï zei dat hij zijn show zou verlaten omdat Frankrijk "in openlijk conflict" was met Rusland en hij zijn programma Forbidden to Forbid niet kon blijven hosten "uit loyaliteit aan mijn land".

Dagen later zei de EU dat het alle verschillende verkooppunten van RT verbiedt, evenals die van de andere Kremlin-outlet Sputnik vanwege hun "campagne van desinformatie, informatiemanipulatie en verdraaiing van feiten". Het in Duitsland gevestigde staatspersbureau Ruptly heeft volgens persbureau Reuters ook een golf van ontslagen doorstaan.

De niet-Kremlin-media van Rusland zijn jarenlang herhaaldelijk aangevallen, dus veel journalisten die hebben gewerkt onder constante dreiging van het verliezen van hun levensonderhoud bij onafhankelijke verkooppunten, zullen niet onder de indruk zijn van de huidige oogst van ontslagen. Sommigen zijn geraakt met het Sovjet-tijdperk label van buitenlandse agent.

Dozhd (TV Rain), dat in 2014 van de reguliere tv werd gedwongen, heeft zijn online-uitzendingen moeten stopzetten vanwege de invasie in Oekraïne en een aantal van zijn journalisten is Rusland ontvlucht voor hun veiligheid.

Radio Ekho Moskvy is ook uit de lucht gehaald te midden van de nieuwe wetgeving van Rusland over zogenaamde valse informatie. BBC Russian is een van een aantal westerse kanalen die zijn verboden, terwijl journalisten die voor Meduza in Letland werkten, Rusland moesten verlaten.

Niet alleen journalisten zijn van de staatstelevisie verdwenen.

Een van Ruslands grootste talkshowpresentatoren, Ivan Urgant, heeft een pauze genomen van zijn primetime Evening Urgant-show op de op een na grootste zender van Rusland, Channel One, hetzelfde station als Marina Ovsyannikova.

Hij reageerde op de oorlog door een zwart vierkantje op zijn Instagram-account te plaatsen met de simpele boodschap: "Angst en pijn. Geen oorlog." Sindsdien heeft hij zijn volgelingen gezegd niet in paniek te raken, en dat hij vakantie heeft genomen en snel terug zal zijn.

Het Russische beroemdhedenpaar Alla Pugacheva en Maxim Galkin behoren tot een aantal andere showbizz-figuren die ook op vakantie zijn gegaan. Galkin zei op Instagram: "Er kan geen rechtvaardiging zijn voor oorlog! Geen oorlog!"
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May