Commissie bereidt invoering Amber Alert Systeem voor
16 Mar 2022, 18:46
foto
Minister Kenneth Amoksi van Juspol, geflankeerd door de leden van de Commissie Amber Alert System Suriname.


De Commissie Amber Alert System Suriname moet het grondwerk uitvoeren voor een op te zetten Amber Alert Systeem. De vele vermissingen onder de jongeren in Suriname van de afgelopen jaren zijn aanleiding geweest voor instelling van de werkgroep, zei minister van Justitie en politie (Juspol), Kenneth Amoksi maandag bij de installatie. Met behulp van het systeem kan op een professionelere manier sneller ingegrepen worden bij vermissingen.

De werkgroep is voorlopig ingesteld voor zes maanden en zal literatuuronderzoek doen naar wetgevingsproducten nationaal, regionaal en internationaal over het Amber Alert systeem en naar aanleiding hiervan beleid  formuleren en uitvoeren. Andere taken zijn het formuleren van de daarbij behorende wetgeving en begeleiden van het proces tot goedkeuren van de wetgeving.

Tot de taakstelling behoren ook het voorbereiden en doen uitvoeren van de randvoorwaarden voor het opzetten en operationaliseren van het systeem, zoals criteria voor het uitvaardigen van een waarschuwing, het aanwijzen van een nationale Amber Alert coördinator, het instellen van een Nationale Adviesgroep. Er zal eveneens aandacht zijn voor voorlichtingsprogramma’s en het ontwikkelen van voorlichtingsmateriaal.

Bidiawatie Nanden-Harpal van het Bureau Vrouwen- en Kinderbeleid dat onder Juspol ressorteert, is commissievoorzitter. In de commissie zitten verder Mureille Winter (Jeugd officier namens het Openbaar Ministerie), Chantal Abendanon (Juspol),  Cefranie Menig (ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme, Sanhya Hanoeman-Soekhoe (Unicef Suriname), Cherida Dragman (Korps Politie Suriname), Letitia Pinas (werkgroep Trafficking in Persons), en Zarina Moeradji- Mannoe (secretaris).
 De naam ‘Amber Alert’ wordt wereldwijd gehanteerd voor soortgelijke systemen en is vernoemd naar een in Amerika ontvoerd en vermoord meisje, Amber Hagerman, in het jaar 1996, meldt de voorlichting van Juspol.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May