Colombia: Petro wint beslissende presidentiële voorverkiezingen
14 Mar 2022, 12:40
foto
De Colombiaanse presidentskandidaat Gustavo Petro reageert na het winnen van de referendumstem voor de Historische Pact-coalitie, in Bogota, Colombia. (Foto: Reuters)


Gustavo Petro, de koploper bij de presidentsverkiezingen van mei in Colombia, heeft zondag tijdens de voorverkiezingen de benoeming van de linkse coalitie van het Historisch Pact veiliggesteld. Centrist Sergio Fajardo en rechtse Federico Gutierrez, beide voormalige burgemeesters van Medellin, de tweede stad van Colombia, kregen ook nominaties van hun respectieve coalities.

Petro, een voormalige guerrilla in de M-19-rebellengroep, en Gutierrez, een civiel ingenieur, waren beiden ruim voor op hun coalitierivalen.

In de voorverkiezingen van het Historisch Pact won Petro meer dan 80% - zo'n 3,5 miljoen stemmen - waarbij ongeveer 80% van de districten rapporteerde. Gutierrez won meer dan 54% - zo'n 1,7 miljoen stemmen - in de voorverkiezingen voor een coalitie die een rechtse gemeenschap in Colombia vertegenwoordigt, met ongeveer 80% geteld.

De strijd om de centristische groepering was veel nauwer. Fajardo, een wiskundige, won iets minder dan 33% - of bijna 590.000 stemmen - met 80% geteld.

Kiezers brachten ook hun stem uit op 108 senatoren en 187 zetels in het Lagerhuis.

Het congres van Colombia is bij de recente verkiezingen verdeeld over talloze partijen, waardoor presidenten gedwongen zijn grote tentcoalities op te bouwen om wetgeving aan te nemen. De volledige wetgevingsresultaten worden vandaag verwacht.

De rechtse Democratische Centrumpartij van president Ivan Duque heeft Oscar Ivan Zuluaga al gekozen als presidentskandidaat.

Petro verloor van Duque - wiens ambtstermijn in augustus afloopt - in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van 2018.

Sommige kiezers op een stembureau in het zuiden van de hoofdstad Bogota vertelden Reuters dat ze op Petro, ook een voormalige senator, hadden gestemd in de hoop banen te scheppen. "Ik wil dat we meer werk hebben, zodat het gemakkelijker wordt om een ​​formele baan te krijgen", zegt de werkloze Petro-financier Alberto Lopez (31).

Anderen zeiden dat een eventuele centristische overwinning zou kunnen helpen polarisatie tegen te gaan. "We kunnen niet blijven zitten tussen Petro en wie dan ook wordt gekozen door Uribe", zei textielhandelaar Alicia Chavarro (46) verwijzend naar ex-president Alvaro Uribe, wiens invloed de sleutel was bij de verkiezingen van de laatste twee presidenten van Colombia.

Inwoners van de 167 gemeenten die het zwaarst zijn getroffen door het langdurige conflict in het land, stemden voor het kiezen van 16 vertegenwoordigers die oorlogsslachtoffers zijn.

Hun zetels - op hun plaats voor twee zittingsperioden - werden overeengekomen in het kader van een vredesakkoord uit 2016 tussen de regering en de nu gedemobiliseerde FARC-guerrillastrijders.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May