Rusland beschiet militaire faciliteit nabij Poolse grens
13 Mar 2022, 08:37
foto
Een vrouw steekt de Irpin-rivier over in de buurt van een verwoeste brug terwijl ze evacueert uit de stad Irpin buiten Kiev te midden van de Russische invasie van Oekraïne. (Foto: Reuters)


Bij een Russische raketaanval op een grote Oekraïense militaire faciliteit nabij de grens met NAVO-lid Polen zijn vandaag, zondag, negen mensen om het leven gekomen en 57 gewond geraakt, zeiden Oekraïense functionarissen. Buitenlandse militaire instructeurs hebben eerder op de basis gewerkt, zei Oekraïne. Het was niet duidelijk of die er op dat moment waren.

Regionale gouverneur Maksym Kozytskyy zei dat Russische vliegtuigen ongeveer 30 raketten afvuurden op het Yavoriv International Center for Peacekeeping and Security. Hij voegde eraan toe dat sommige werden onderschept voordat ze toesloegen.

De faciliteit van 360 vierkante km  op minder dan 25 km  van de Poolse grens, is een van de grootste van Oekraïne in het westelijke deel van het land.

"Rusland heeft het International Centre for Peacekeeping & Security nabij Lviv aangevallen. Buitenlandse instructeurs werken hier. Informatie over de slachtoffers wordt opgehelderd", zei de Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov in een online post.

Een vertegenwoordiger van het Oekraïense ministerie van Defensie vertelde Reuters dat het ministerie nog steeds probeerde vast te stellen of er buitenlandse instructeurs in het centrum waren op het moment van de aanval.

Oekraïne hield voor de invasie daar de meeste oefeningen met NAVO-landen. De laatste grote oefeningen waren in september.

In de weken voordat Rusland op 24 februari binnenviel, trainde het Oekraïense leger daar, maar volgens Oekraïense media verlieten alle buitenlandse instructeurs medio februari het oefenterrein, terwijl ze alle apparatuur achterlieten.

De Russische invasie van Oekraïne, gelanceerd door president Vladimir Putin op 24 februari, heeft meer dan 2,5 miljoen mensen over de grens gestuurd en heeft duizenden mensen in belegerde steden opgesloten.

Terwijl westerse landen Putin hebben proberen te isoleren door strenge sancties op te leggen, zijn de Verenigde Staten en hun bondgenoten bezorgd om te voorkomen dat de NAVO bij het conflict wordt betrokken.

Aanval luchthaven
De burgemeester van een andere stad in het westen van Oekraïne, Ivano-Frankivsk, zei dat Russische troepen ook zijn luchthaven blijven aanvallen. Er zijn nog geen berichten over slachtoffers.

In Oost-Oekraïne proberen Russische troepen Oekraïense troepen te omsingelen terwijl ze oprukken vanuit Charkov in het noorden en Marioepol in het zuiden, zei het Britse ministerie van Defensie zondag.

"Russische troepen die vanuit de Krim oprukken, proberen Mykolaiv te omzeilen terwijl ze naar het westen willen rijden richting Odessa", zei het ministerie in een inlichtingenupdate op Twitter.

Sirenes van luchtaanvallen wekten zondagochtend opnieuw de inwoners van Kiev, uren nadat de Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy de Russische troepen had gewaarschuwd dat ze op leven en dood zullen vechten als ze de hoofdstad proberen te bezetten.

"Als ze besluiten een tapijtbom te maken en simpelweg de geschiedenis van deze regio uit te wissen... en ons allemaal te vernietigen, dan zullen ze Kiev binnentrekken. Als dat hun doel is, laat ze dan binnenkomen, maar ze zullen op dit land verder moeten levenf", zei Zelenskiy zaterdag.

Oekraïne beschuldigde Russische troepen zaterdag van het doden van zeven burgers, waaronder een kind, bij een aanval op vrouwen en kinderen die probeerden de gevechten in de buurt van Kiev te ontvluchten.

Moskou ontkent zich op burgers te richten. Het beschuldigt Oekraïne van mislukte pogingen om burgers uit omsingelde steden te evacueren, een beschuldiging die Oekraïne en zijn westerse bondgenoten ten stelligste afwijzen.

'Moet blijven'
"We moeten nog steeds volhouden. We moeten nog steeds vechten", zei Zelenskiy zaterdag laat in een videotoespraak, zijn tweede van de dag.

De Verenigde Staten zei dat het tot US$ 200 miljoen aan extra handvuurwapens, antitank- en luchtafweerwapens naar Oekraïne zou sturen, waar functionarissen hebben gepleit voor meer militaire hulp.

Het Kremlin beschrijft zijn acties als een "speciale operatie" om Oekraïne te demilitariseren en te "denazificeren". Oekraïne en westerse bondgenoten noemen dit een ongegrond voorwendsel voor een oorlog naar keuze die de angst voor een groter conflict in Europa heeft doen toenemen.

De Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, Sergei Ryabkov, beschuldigde de Verenigde Staten van oplopende spanningen en zei dat de situatie werd bemoeilijkt door konvooien van westerse wapenleveringen naar Oekraïne die Russische troepen als "legitieme doelen" beschouwden.

In commentaren van het persbureau Tass uitte Ryabkov geen specifieke bedreiging. Elke aanval op dergelijke konvooien voordat ze Oekraïne bereikten, zou de oorlog vergroten.

Crisisgesprekken tussen Moskou en Kiev gaan door via een videoverbinding, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov, volgens het Russische persbureau RIA. Hij gaf geen details, maar de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba zei dat Kiev zich niet zou overgeven of ultimatums zou accepteren.

Russische troepen hebben tot nu toe 3.687 Oekraïense militaire infrastructuurfaciliteiten vernietigd, werd de woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie, Igor Konashenkov, zondag door Russische persbureaus geciteerd.

De gouverneur van de regio Donetsk zei dat constante beschietingen het brengen van hulp naar Mariupol bemoeilijkten. In het westelijke deel van de stad woedden branden en tientallen appartementsgebouwen zijn zwaar beschadigd, blijkt uit beelden die zaterdag zijn gemaakt door het particuliere Amerikaanse satellietbedrijf Maxar.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May