Misiekaba: IMF-rapport niet eenzijdig en traditioneel
24 Aug 2011, 00:01
foto
Parlementariër André Misiekaba


Parlementariër André Misiekaba (MC/NDP) vindt niet dat het recent uitgebrachte IMF-landenrapport eenzijdig en traditioneel is. Hij verschilt daarmee van mening met collega-parlementariër Radjkoemar Randjietsingh. De kijk op het rapport wordt bepaald door de kant van de politieke tafel waar iemand staat. De NDP'er vindt dat parlementariërs naast hun politieke inzichten ook in staat moeten zijn de gemeenschap een eerlijke vertaling te geven van het rapport. “Ze moeten er niet alleen politiek mee omgaan.”

Volgens Randjietsingh prijst het IMF de regering voor het nemen van inkomstenverhogende maatregelen zonder zich daarbij uit te spreken over de effecten van die maatregelen. “Het is een puur economische en niet zozeer sociale benadering.” Aan de ene kant wordt gewaarschuwd voor een groter wordende inflatie, maar wordt er niet gezegd dat deze juist door de inkomstenverhogende maatregelen toeneemt, stelt de NF-fractieleider.

Inflatie beteugelen
Misiekaba onderkent dat de economische zienswijze, “maar niet door de maatregelen van de regering kan en neemt de inflatie toe.” Hij legt uit dat Suriname een import-inflatie heeft. “De regering heeft geen grip op internationale prijzen die stijgen en moet ze gewoon doorvoeren. Er kan wel beleid worden gemaakt om de prijzen in het gareel te houden”, zegt Misiekaba.

Aangeven dat de economie zich positief ontwikkeld, betekent niet dat er groei is. “Daarom is naast het IMF, die de economische kant bekijkt, ook internationale rapportage gedaan over de Human Development Index (HDI).” Misiekaba vindt dat het aan de sociale kant nog niet goed gaat. “Maar het is natuurlijk goed voor een land en voor investeerders om een economische analyse te maken.”

Conditional Cash Transfer
De regering werkt nu aan het invoeren van een Conditional Cash Transfer (CCT). Misiekaba vindt dat de regering hiermee naast de vereiste inkomstenverhogende maatregelen, wel degelijk sociale maatregelen neemt. De IDB heeft het CCT-model met succes uitgevoerd in Brazilië. Het is een subsidiemodel voor de zwakste groepen, waarbij huishoudens met een vastgesteld inkomen een extra financiële tegemoetkoming krijgen van de staat.

Misiekaba vindt dat deze maatregelen beter dan een algehele subsidie voor alle inkomensgroepen. “Het mag niet gelden voor ons parlementariërs, ministers, ondernemers en sterke inkomensgroepen.” Volgens zijn informatie leggen de ministeries van Sociale zaken en Volkshuisvesting en van Financiën de laatste hand aan dit model.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May