Modi's BJP wint groot in India's grootste staatsverkiezingen
11 Mar 2022, 02:52
foto
Een aanhanger van de Indiase regeringspartij Bharatiya Janata Party (BJP) toont uitsneden van premier Narendra Modi en Chief Minister van Uttar Pradesh Yogi Adityanath, terwijl hij feest viert buiten het partijkantoor in Lucknow, India. (Foto: Reuters)


De partij van premier Narendra Modi heeft met een grote meerderheid de dichtstbevolkte deelstaat van India gewonnen. De telling van een stemming in de staatsvergadering zou aanwijzingen kunnen bieden voor de nationale stemming vóór de algemene verkiezingen van 2024.

De hindoe-nationalistische Bharatiya Janata Party (BJP) had volgens de verkiezingscommissie van India 255 van de 403 zetels in Uttar Pradesh, waar zij momenteel de controle over heeft, gewonnen.

De verwachting was dat de definitieve resultaten binnen een paar uur zouden verschijnen, maar het was onwaarschijnlijk dat er veel zou veranderen. Partijarbeiders in de deelstaat organiseerden spontane bijeenkomsten om het te vieren en smeerden elkaar in de saffraankleuren van de BJP.

In vijf Indiase deelstaten worden bijna 185 miljoen stemmen geteld om te bepalen wie in elk van hen de lokale overheid zal vormen. Uttar Pradesh, Uttarakhand, Punjab, Manipur en Goa hebben de afgelopen maand allemaal gestemd om een ​​nieuwe regering te kiezen. Stijgende prijzen, een matte economie, werkloosheid, Covid-19, boerenwoede, hindoe-meerderheid en welzijnsmaatregelen zijn enkele van de problemen die de kiezers bezighouden.

Modi zei dat sommige politieke experts hadden gezegd dat de resultaten van peilingen in vijf deelstaten in 2017 de resultaten van de algemene verkiezingen in 2019 bepaalden, die de BJP met een overweldigende meerderheid won. "Ik geloof dat ze deze keer ook zullen zeggen dat de resultaten van 2022 de resultaten van 2024 hebben bepaald", zei hij.

Uttar Pradesh is de thuisbasis van ongeveer een vijfde van India's 1,35 miljard mensen en stuurt de meeste wetgevers naar het parlement van elke deelstaat.

De overwinning in de noordelijke deelstaat is er ondanks de veel bekritiseerde behandeling van Covid-19 door de staat en de federale regering, het gebrek aan banen en de woede over de landbouwhervormingen die Modi vorig jaar na protesten annuleerde.

"Het volk van de staat heeft de oppositie afgewezen die een luchtkasteel bouwde", zei partijwoordvoerder Gaurav Bhatia.

De BJP heeft lang voorspeld dat het de deelstaat zou behouden vanwege beleid zoals gratis basisvoedsel voor de armen tijdens de pandemie en hard optreden tegen misdaad. Zijn populariteit onder de hindoe-meerderheid werd versterkt door de bouw van een tempel op de plaats van een verwoeste moskee.

Sleutel tot meerderheid
Bij verkiezingen in vier kleinere deelstaten van de afgelopen maand heeft de Aam Aadmi-partij (AAP), die het nationale hoofdstadgebied van Delhi regeert, een verpletterende overwinning behaald in Punjab. De BJP behield de controle over Uttarakhand en zag er naar uit om regeringen te vormen in Goa en Manipur.

De AAP, wiens naam 'gewone man' betekent in het Hindi, ontstond in 2012 uit een anticorruptiebeweging. Partijleiders zeiden dat ze klaar waren om Modi nationaal aan te pakken.

In de Indiase politiek werd lang aangenomen dat zonder Uttar Pradesh en de naburige deelstaat Bihar te winnen, geen enkele partij of coalitie veel hoop heeft op een meerderheid in het parlement. In beide is de BJP aan de macht geweest.

Decennialang was Uttar Pradesh een bolwerk van de belangrijkste oppositiepartij in het Congres, maar het is de afgelopen jaren niet gelukt om een ​​daling van haar populariteit tegen te gaan.

"Ik accepteer nederig het oordeel van het volk", zei senior congresleider Rahul Gandhi, de telg van de Nehru-Gandhi-dynastie die toezicht heeft gehouden op het verval van de partij, op Twitter. "We zullen hiervan leren en ons blijven inzetten voor de belangen van de mensen in India."

De overwinning in Uttar Pradesh is een teken van goedkeuring voor de hindoe-monnik Yogi Adityanath, die vijf jaar geleden verrassend werd gekozen als eerste minister van de deelstaat en wordt gezien als een toekomstige premierskandidaat voor de BJP.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May