MZ ondervindt wateroverlast; wacht op geld overheid
11 Mar 2022, 00:56
foto
Dienstwoningen van de Medische Zending te Drietabbetje, in oost-Suriname, hebben te maken met wateroverlast. Door de aanhoudende regens blijft het waterpeil stijgen. (Foto's: MZ)


Met uitzondering van Brokopondo, hebben alle regio's van de Medische Zending (MZ) te maken met wateroverlast door de aanhoudende regens. Hierdoor zijn de poliklinieken en dienstwoningen van het personeel moeilijk toegankelijk geworden of ook onder water komen te staan. Ook vliegvelden, scholen, vliegvelden en diverse huizen zijn getroffen. Ondanks de situatie doen de politeams al het mogelijke om de zorg in het binnenland te continueren, deelt MZ mee. De exploitatiekosten voor dit jaar zijn nog niet overgemaakt door de overheid, waardoor evacuatie en andere maatregelen niet kunnen worden uitgevoerd.

Het water is reeds op de poliklinieken te Pusugrunu en Gonini binnengedrongen. Het politeam van Gonini is donderdagmiddag met ondersteuning van de militairen, gestationeerd te Stoelmanseiland, vervoerd naar een hoger gelegen locatie in het dorp. Op de overige posten (Drietabbetje, Dyumu en Pokigron) ligt tot op dit moment het poli- en woningencomplex (tot stoephoogte) onder water. Samen met NCCR en het Rode Kruis wordt de situatie dagelijks in kaart gebracht om een duidelijk overzicht te hebben van de omvang van de wateroverlast.


De MZ is extra bezorgd vanwege het feit dat de exploitatiekosten voor het jaar 2022 uitblijven. Hierdoor kan de organisatie de nodige verlichtende maatregelen, zoals evacuatie naar hoger gelegen locaties, door gebrek aan financiën niet uitvoeren. Dit laatste brengt de organisatie met nadruk onder de aandacht van de overheid.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May