Zuid-Korea kiest oppositionele Yoon Suk-yeol als nieuwe leider
10 Mar 2022, 06:50
foto
Yoon Suk-yeol, de presidentskandidaat van de Zuid-Koreaanse oppositiepartij People Power Party (PPP), spreekt tijdens zijn verkiezingscampagne in Seoul, Zuid-Korea. (Foto: Reuters)


De conservatieve Zuid-Koreaanse oppositiekandidaat Yoon Suk-yeol is woensdag tot president gekozen in een van de meest bevochten races in de recente geschiedenis, die de komende vijf jaar de op drie na grootste economie van Azië zal vormen. Yoon (60) van de belangrijkste oppositiepartij, de People Power Party, versloeg Lee Jae-myung van de regerende Democratische Partij met 48,6% van de stemmen. Lee kreeg 47,8% van de stammen, waarbij ongeveer 99,3% van de stembiljetten was geteld.

Yoon zei dat hij de grondwet en het parlement zou respecteren en met oppositiepartijen zou samenwerken om de gepolariseerde politiek te helen en eenheid te bevorderen. Hij noemde de verkiezingen een "overwinning van de geweldige mensen".

"Onze competitie is voor nu voorbij", vertelde hij op een persconferentie, terwijl hij Lee en andere rivalen bedankte en troostte. "We moeten de handen ineen slaan en ons verenigen voor de mensen en het land."

Lee had zijn nederlaag toegegeven en zijn tegenstander gefeliciteerd. "Ik heb mijn best gedaan, maar voldeed niet aan uw verwachtingen", vertelde hij op een persconferentie. Hij gaf de schuld van zijn falen aan zijn "tekortkomingen".

"De verkozen president, ik vraag u dringend om verdeeldheid en conflicten te overwinnen en een tijdperk van integratie en eenheid te openen."

Ondanks dat hij een politieke beginner was, werd Yoon beroemd, nadat hij leiding had gegeven aan spraakmakende onderzoeken naar corruptieschandalen die de huidige assistenten van president Moon Jae-in overspoelden.

Yoon heeft beloofd om corruptie uit te roeien, gerechtigheid te bevorderen en een gelijker speelveld te creëren, terwijl hij streeft naar een "reset" met China en een hardere houding ten opzichte van het teruggetrokken Noord-Korea.

De ongewoon bittere verkiezingscampagne werd ontsierd door schandalen en laster, maar meer dan 77% van de 44 miljoen kiesgerechtigden in Zuid-Korea brachten hun stem uit om hun volgende leider te kiezen.

Er staat veel op het spel voor het land van 52 miljoen inwoners met een stijgende mondiale status, aangezien het wordt verscheurd door gender- en generatieverschillen, toenemende ongelijkheid en stijgende huizenprijzen.

Yoon moet ook uitdagingen aangaan, waaronder de ergste golf van Covid-19-infecties in Zuid-Korea en de zich ontwikkelende nucleaire en raketbedreigingen van Noord-Korea, terwijl hij moet navigeren in een steeds gespannen rivaliteit tussen China en de Verenigde Staten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May