Pinas aast niet op geld; hij wil zuivering van zijn naam
09 Mar 2022, 02:04
foto
Journalist Jason Pinas aast niet op geld van de vp, de regering of wie dan ook. Hij wil dat zijn naam wordt gezuiverd van alle blaam. Hij is tijdens de uitoefening van zijn beroep belaagd. (Foto: René Gompers)


Voor journalist Jason Pinas is het allerbelangrijkste dat zijn naam wordt gezuiverd en dat zijn belagers in het openbaar hun verontschuldiging moeten aanbieden. Uit beelden die in de rechtszaal zijn vertoond dinsdag, blijkt dat hij zich niet weerspannig heeft gedragen naar vicepresident (vp), Ronnie Brunswijk, op 14 december vorig jaar. Hij heeft geen aanleiding gegeven aan drie lijfwachten van de regeringsfunctionaris die hem op brute wijze verhinderd hebben zijn beroep uit te oefenen.

De advocaat van Pinas, Georgette Leter, legt in gesprek met journalisten uit dat zij een schadevergoeding heeft ingediend voor onkosten die daadwerkelijk gemaakt zijn. De mobiele telefoon die is beschadigd, moet worden vergoed, verder enkele kosten zoals de juridische bijstand en psychologische begeleiding. Het gaat om bedrag van SRD 28.500. Vanaf de lafhartige aanval en handgranaten die onder een auto op zijn erf zijn aangetroffen is Pinas al die tijd niet in staat zijn werk uit te oefenen. Het is tot nu toe niet duidelijk wie de handgranaten geplaatst heeft.


Leter legt uit dat haar cliënt niet aast op geld, zoals dat ook wordt beweerd. Hij wil zuivering van zijn naam en dat hem recht wordt gedaan. Daarom is er geen schadevergoeding gevraagd voor het feit dat hij nog niet in staat is zijn werk te verrichten. "Ik wil geen geld van de vp of de regering. Boven water moet komen dat ik geen moment in het voertuig van de vp was, ik niet provocerend was naar de vp of wie dan ook", benadrukt Pinas. Hij wil dat het duidelijk wordt dat hij geen bedreiging heeft gevormd en geen aanleiding heeft gegeven om in een wurggreep te worden gehouden, naar de grond is gedrukt en zijn telefoon is afgepakt.

De vp heeft in De Nationale Assemblee verklaard dat de journalist tot in zijn auto was en daarom hebben de lijfwachten opgetreden. Volgens verklaringen van de beveiliging van Brunswijk, zouden zware wapens worden bewaard in het voertuig van de vp. Op de zitting dinsdag is op een vraag van advocaat Irvin Kanhai, die de verdachten bijstaat, dit bevestigd. Iedereen zou weten dat er zware wapens zijn in de auto van de vp, werd er aangevoerd. Op 10 mei volgt de strafeis. De verdachten hebben dan het laatste woord, waarna de rechter vonnis zal vellen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May