Advocaat Leter: Bruut geweld tegen Pinas was niet nodig
08 Mar 2022, 16:29
foto
Journalist Jason Pinas en zijn advocaat, Georgette Leter na de zitting bij het gerechtsgebouw. (Foto: René Gompers)


In de rechtszaal zijn vandaag de camerabeelden getoond waaruit blijkt hoe drie lijfwachten van vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk, journalist Jason Pinas tijdens de uitoefening van zijn beroep tegen de grond werken. Pinas was helemaal niet in de auto van de vp zoals de regeringsfunctionaris heeft beweerd in De Nationale Assemblee. Pinas was niet weerspannig en vormde ook geen gevaar maar is desondanks in een wurggreep gehouden, op de grond gesmeten en geslagen. Het brute geweld was niet nodig, concludeert zijn advocaat Georgette Leter, die de journalist juridisch bijstaat.

“Ik heb nooit getwijfeld aan de waarheid,” geeft Pinas aan. “Het is natuurlijk een beetje vervelend wanneer mensen die niet eens daar waren met allerlei verklaringen komen. Voor mij is het belangrijkste dat de beelden duidelijk laten zien dat ik niet in het voertuig was van de vp, niet provocerend ben geweest, en op geen enkel moment een bedreiging heb gevormd, voor niemand. En nu moet rechter Duncan Nanhoe nog een oordeel vellen.” De zaak wordt op 10 mei verder behandeld. Dan officier van justitie Rayshree Koendan met de strafeis komen. De rechter wil de zaak over twee maanden afwikkelen.

Advocaat Leter is blij dat de beelden bewijzen dat het brute optreden van de lijfwachten, Rinaldo P. (33), Toentoe K. (59) en Hugo B. (60) niet gegrond is. “Op de beelden is ook te zien dat meneer Pinas niet dichtbij de vp was genaderd. Want dat is eigenlijk de crux van dit alles. Hij was dus wel bij het voertuig maar niet zo dichtbij dat deze handeling gepleegd door de veiligheidsmannen, nodig was. Dat is allemaal te zien.” De advocaat beschikt echter nog niet over een kopie van de beelden. Zij zal hier alsnog om vragen.

Tijdens de zitting merkte de rechter op dat hij geen zwaaiende beweging ziet van de journalist dicht bij de vp, zoals Rinaldo P. beweerde. Ook Koendan heeft niet geconstateerd dat de journalist zwaaide met zijn handen naar de vp. De beelden zijn een paar keer bekeken in de rechtszaal. Rinaldo P. zei dat de journalist een gevaar vormde voor de vp en hem kon raken door zijn bewegingen. De zwaaiende bewegingen zijn pas te zien stukken verder, waar de lijfwachten proberen de telefoon van de journalist met geweld af te pakken. Toen hij naar de grond werd gedrukt, kon het toestel worden afgepakt.Toentoe K. geeft toe dat de telefoon heeft afgepakt, want hij wilde zien wat voor beelden er geschoten zijn.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April