Boot met honderden Haïtiaanse migranten loopt vast in Florida
08 Mar 2022, 10:42
foto
Een boot met Haitiaanse migranten kapseist nabij de kust van Florida. (Foto: Al Jazeera)


De Amerikaanse autoriteiten onderzoeken wat een van de grootste mensensmokkelpogingen in jaren voor de kust van de VS leek te zijn, nadat een boot met 356 Haïtiaanse migranten zondag aan de grond liep in de Florida Keys. Onder de passagiers sprongen 158 van de boot, zwommen naar de kust in Key Largo. Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse douane en grensbescherming (CBP) werden ze aangehouden door de Amerikaanse grenspolitie.

De andere 198 bleven op de boot en werden door de Amerikaanse kustwacht in hechtenis genomen, aldus de woordvoerder.

Verschillende migranten werden met lichte verwondingen in het ziekenhuis opgenomen, maar werden onmiddellijk vrijgelaten, zei de woordvoerder.

Er werden geen dodelijke slachtoffers gemeld, in tegenstelling tot een eerder incident in januari, toen een migrantenboot kapseisde in de buurt van de Bahama's in ruwe zee, waarbij er slechts één overlevende, één dode viel en 38 mensen werden vermist.

Slechts enkele dagen daarna onderschepte de Amerikaanse kustwacht 191 Haïtiaanse migranten aan boord van een overbelast zeilschip waarvan werd aangenomen dat het op weg was naar Florida.

Bootovertochten van Haïtiaanse migranten zijn frequenter geworden, aangezien de Caribische eilandnatie wordt geconfronteerd met verslechterende economische en politieke crises, evenals met bendegerelateerde ontvoeringen.

De kustwacht zei dat het sinds oktober 1.152 Haïtianen heeft gered, bovenop de 3.900 die de afgelopen vijf jaar op zee zijn opgepikt.

Foto's die zondag door Chief Patrol Agent Walter Slosar van Border Patrol's Miami Sector zijn getweet, tonen een boot die gevaarlijk naar één kant in het water kantelt met passagiers die aan de rand bungelen en een groep migranten aan de wal gewikkeld in handdoeken.

In augustus 2021 verleende de regering van de Amerikaanse president Joe Biden deportatieverlichting en toegang tot werkvergunningen aan naar schatting 155.000 Haïtianen die al in de Verenigde Staten waren. Maar de regering heeft snel asielzoekende Haïtianen het land uitgezet op grond van regels die bedoeld zijn om de verspreiding van CovidD-19 tegen te gaan. Duizenden werden verdreven, nadat ze in september de grens tussen de VS en Mexico waren overgestoken en hun kamp hadden opgezet onder een brug in Del Rio, Texas.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May