Parmessar: Vuilophaal weer naar de avond brengen
08 Mar 2022, 00:00
foto
Vuil wordt op diverse plaatsen een avond te voren al buiten gezet, vaak gewoon op de berm met alle gevolgen van dien.


Ruim een week wordt het huisvuil 's morgens opgehaald. Niet op alle plekken gaat het ophalen feilloos. Omdat mensen een avond te voren het vuil al buiten zetten of vroeg in de ochtend, duurt het uren voordat deze worden opgehaald. Ex-minister van Openbare Werken (OW), Assembleelid Rabin Parmessar, heeft ruim acht jaar geleden ingevoerd dat het vuil in de avonduren werd opgehaald. Hij zegt in gesprek met Starnieuws dat onder andere aan de Johan Adolf Pengelstraat het vuil overal bezaaid ligt, omdat honden de zakken verscheuren. De hele stad is vies en vuil. "Paramaribo is de vuilste stad van het Caribisch Gebied, want de schoonmaak laat te wensen over", merkt Parmessar op.

De politicus antwoordt op een vraag dat toen hij bewindvoerder was op OW voor hetzelfde tarief het huisvuil 's avonds werd opgehaald. Er is niet extra ervoor betaald. In het begin is er tegenstand ondervonden van een deel van de contractanten, maar uiteindelijk is iedereen akkoord gegaan. Parmessar vindt dat de vuilophaal weer terug moet naar de oude vorm. Het verkeer is vrijwel de hele dag druk. Mensen die het vuil ophalen, moeten zich wringen tussen auto's, bromfietsers, fietsers en voetgangers om de vuilniszakken te pakken en naar de vuilniswagen te brengen.

Toentertijd was besloten om na 16.00 uur het vuil op te halen, dan zijn veel mensen al thuis van het werk. Zij kunnen dan ook een oogje in het zeil houden dat honden niet aan de zakken gaan. Ook kinderen kunnen helpen opletten. "Wij wilden een 24-uurs economie introduceren en het verkeer ontlasten. Door het vuil nu weer in de ochtenduren op te halen, ontstaan er files, waarbij mensen ook de onaangename geur moeten ruiken.

Parmessar merkt op dat hij indertijd ook meegereden heeft met de vuilophalers en gesprekken met ze heeft gevoerd. Zij vonden het ook prettiger om in de namiddag en avond het werk te doen, omdat het dan ook niet zo warm is. Het verkeer is dan ook niet zo druk. Hij vindt het jammer dat deze kwestie nu is teruggedraaid door zijn opvolger, Riad Nurmohamed. Hij hoopt dat de bewindsman terugkomt op zijn besluit en ook veel meer controle op diverse trajecten laat uitvoeren. De stad moet goed aangepakt worden, want dit is geen gezicht, merkt Parmessar op.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May