Aandelenmarkten storten in, olieprijs op US$ 139
07 Mar 2022, 15:50
foto
Washington zinspeelt op het boycotten van Russische olie. (Getty Images


De aandelenmarkten zijn vandaag, maandag, ingestort nadat de stijgende olie- en gasprijzen de angst voor een wereldwijde economische schok veroorzaakten door de Russische invasie van Oekraïne. De olieprijzen stegen tot US$ 139 per vat, het hoogste niveau in bijna 14 jaar, terwijl de groothandelsprijzen voor gas voor levering de volgende dag meer dan verdubbelden.

Het kwam toen de VS zinspeelde op een verbod op het kopen van Russische energie, terwijl het naar andere landen keek om de voorraden te vergroten. Analisten hebben gewaarschuwd dat de oorlog de toch al hoge energierekeningen nog verder zal opdrijven.

De crisis blijft een schaduw werpen over de aandelenmarkten. De belangrijkste beurzen in Frankrijk en Duitsland zakten meer dan 4% in de vroege handel, terwijl de FTSE 100 in Londen meer dan 2% lager stond. Ook Aziatische aandelen daalden.

De prijs van goud, een toevluchtsoord in moeilijke tijden voor beleggers die op zoek zijn naar zekerheid, bereikte voor het eerst in bijna 18 maanden US$ 2.000 per ounce.

Benzine- en dieselprijzen zijn al tot nieuwe records gestegen, maar een nieuwe stijging zit er aan te komen.

Op zondag zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, dat de regering-Biden en haar bondgenoten een verbod op Russische olieleveringen bespraken.

Later zei de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, dat de kamer wetgeving "onderzoekt" om de invoer van Russische olie te verbieden en dat het Congres deze week van plan was om US$ 10 miljard aan hulp voor Oekraïne uit te vaardigen als reactie op de Russische militaire invasie. "Het Huis onderzoekt momenteel sterke wetgeving die Rusland verder zal isoleren van de wereldeconomie", zei Pelosi in een brief.

De opmerkingen kwamen toen de druk op het Witte Huis en andere westerse landen groeide om harder op te treden tegen Moskou vanwege de invasie van Oekraïne.

Een Russisch olie-embargo zou een grote escalatie zijn in de reactie op de invasie van Oekraïne en zou mogelijk een grote impact hebben op de wereldeconomie.

"Terwijl de VS misschien gewoon een verbod op de invoer van Russische olie doordrukken, kan Europa het zich niet veroorloven hetzelfde te doen. Nog zorgwekkender is dat Putin, met zijn rug tegen de muur, de gaslevering aan Europa zou kunnen stopzetten, het afsnijden van de energielijn van het continent", vertelde Vandana Hari van oliemarktanalysebedrijf Vanda Insights aan de BBC.

De prijs van Brent-olie steeg vorige week met meer dan 20%, omdat het conflict de angst voor een tekort aan olie op de wereldmarkten deed ontstaan.

Brandstofprijzen
Consumenten over de hele wereld hebben de afgelopen dagen de kosten zien stijgen, omdat ze de impact voelen van de stijgende groothandelsprijzen voor energie.

Op zondag zei de American Automobile Association dat de Amerikaanse benzineprijzen aan de pomp de afgelopen week met 11% zijn gestegen tot het hoogste niveau sinds juli 2008.

De afgelopen dagen hebben de gasprijzen in Europa en het Verenigd Koninkrijk recordniveaus bereikt, omdat de vrees blijft bestaan ​​dat de Russische voorraden zouden kunnen worden verminderd.

Energiegigant Shell verdedigde zondag zijn besluit om Russische ruwe olie te kopen ondanks de invasie van Oekraïne. Het bedrijf zei in een verklaring dat de beslissing om de brandstof tegen een gereduceerde prijs te kopen "moeilijk" was. Het bevestigde dat het vrijdag een lading Russische ruwe olie had gekocht, maar dat het "geen alternatief" had.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba viel het energiebedrijf aan en vroeg op Twitter: "Ruikt Russische olie voor jou geen Oekraïens bloed?"

Stijgende prijzen voor ruwe olie en een mogelijk verbod op het kopen van Russische olie hebben de druk opgevoerd om alternatieve voorraden te vinden.

Verwacht wordt dat de VS deze week Saudi-Arabië onder druk zullen zetten om de productie van ruwe olie te verhogen, en er is een nieuwe impuls voor een deal over de nucleaire ambities van Iran die de sancties op zijn olie-export zou opheffen.

De voortgang van een deal werd echter belemmerd nadat Rusland om een ​​garantie van de VS had gevraagd dat de sancties waarmee het wordt geconfronteerd in verband met het conflict in Oekraïne geen invloed zullen hebben op zijn handel met Teheran. Het kwam toen wereldwijde merken hun banden met Rusland over het conflict blijven verbreken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May