President niet eens met VES over voorzitterschap Caricom
07 Mar 2022, 00:00
foto
President Chan Santokhi in Belize tijdens de 33e vergadering van staatshoofden en regeringsleiders. (Foto: CDS)


President Chan Santokhi is het niet eens met de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) om het voorzitterschap van de Caricom per 1 juli niet te accepteren. De organisatie vindt dat de president zijn handen vol zal hebben aan de uitvoeringsfase van het Herstelplan 2020-2022 en is net begonnen aan het IMF-programma. In de periode juli t/m december 2022 zullen diverse pijnlijke maatregelen uit de twee programma’s worden uitgevoerd, en ook verschillende wetten zullen worden behandeld in DNA.

"Als we wachten op de perfecte tijden en omstandigheden zijn wij gedoemd om de boot te missen", stelt de president via zijn woordvoerder Alven Roosveld. Binnen de Caricom wordt beseft dat niet alleen de interne ontwikkeling ter hand wordt genomen, er wordt steeds gekeken naar mogelijkheden om samen te groeien en samen op te bouwen. De roep in de Caricom to Build back better is er een waarbij het uitgangspunt is om, als lidlanden, op basis van onze gezamenlijke stem en gezamenlijke kracht, gezamenlijke maar bovenal blijvende groei te bewerkstelligen.

Het is absoluut geen perfect investeringsklimaat om op dit moment grote kansen te nemen en megaprojecten te ondernemen. Dan nog is de realiteit dat de Caricom-regio moet worden voorzien van onder andere voedsel. "Als portfoliohouder voor industriële productie binnen de Caricom legt dat zeker extra druk op ons als lidland. Dat is een uitgangspunt. De keerzijde van de medaille is dat Suriname hierdoor zelf kan mee helpen bepalen hoe de toekomst er uit ziet. We kennen dan niet slechts onze lokale potentie, maar weten ook hoe die om te zetten in daadwerkelijke productie", vindt de regering.

Tijdens de 33e Caricom-staatshoofdenvergadering afgelopen week zijn concrete voorstellen gedaan hoe invulling te geven aan o.a. de voedselbehoefte van de regio. "De Surinaamse droom om de voedselschuur van de regio te worden is daarmee een stap dichterbij. Het zal echter bij dromen blijven als wij wachten op het perfect moment om in te komen. Andere lidstaten staan klaar om de plek in te nemen. Het is meer dan duidelijk dat talmen automatisch betekent dat wij zullen worden overgeslagen en voorbijgestreefd. Het is dus meer dan ooit het moment om de Surinaamse passie te verbreden met slagvaardigheid. Dit alles kunnen we slechts bereiken indien we de handen in elkaar slaan en een gezamenlijke visie bepalen en volgen", meent de regering.

"In deze immer globaliserende wereld kan geen enkele natie zich permitteren om haar vooruitgang slechts te baseren op een interne blik. Het is meer dan duidelijk dat de vooruitgang niet losstaat van regionale en vaak zelfs mondiale ontwikkelingen. Wij hebben het voordeel dat het Caricom-voorzitterschap reeds lang bekend was bij ons en bij anderen waarbij een gedegen ontwikkelingsvisie is geformuleerd. Ons voorzitterschap moet zodanig meerwaarde geven dat het bijdraagt aan de notionele groei en ontwikkeling. Deze positie geeft ons meer toegang tot kennis, meer toegang om te netwerken, de facto dus absoluut meer mogelijkheden, is de mening van de regering."

De VES is een andere mening toegedaan. "Het komt niet goed over dat u als de president, terwijl de bevolking zware offers moet opbrengen, in plaats van leiding te geven aan het proces van sociaaleconomisch herstel, de Caricom af zal moeten reizen om de regionale problemen op te lossen. Daarenboven zal er ook significante aandacht van enkele ministers uit uw kabinet worden gevraagd, die allen nu al een behoorlijke achterstand op hun werkprogramma hebben. De zwaarwichtige zaken die het voorzitterschap van Caricom met zich meebrengt, ook wanneer u niet op reis bent, zal de uitvoering van de bestuurstaken lokaal verder ontregelen. Hoe belangrijk de regionale samenwerking ook niet is, van u als president van Suriname wordt verwacht dat u prioriteit dient te geven aan de zovele uitdagingen in dit land om samen met de bevolking door deze moeilijke periode heen te komen", schrijft VES-voorzitter Steven Debipersad.

"President, we kunnen ons NU niet veroorloven om vertraging op te lopen bij de uitvoering van de twee programma’s waarbij de uitvoering van het sociaal vangnet van belang is. Hierbij dient u als president vooraan te lopen, het goede voorbeeld te geven, het vertrouwen terug te brengen en samen met de samenleving de offers te dragen. Dus aan u president het vriendelijk doch dringend verzoek om prioriteit te geven aan Suriname en het Surinaamse volk", stelt de VES.

Suriname heeft volgens de regering zijn stempel kunnen drukken. De roep van president Santokhi om een COALITION OF WILLING te maken, weerklinkt al vanuit de overige regeringsleiders binnen de Caricom en SICA. "Het is tijd dat dit zich ook lokaal gaat manifesteren. Een SURINAAMSE COALITIION OF WILLING! Waarbij ieder zijn plaats inneemt en wij SAMEN bergen verzetten. Kritiek is meer dan welkom. Het is ook nog van meerwaarde als het komt op een moment en op een manier waarbij het van toegevoegde waarde is. De tijd van kritiek leveren om het leveren van kritiek, is voorbij. De tijd van inspelen om de hedendaagse realiteit en diens talloze mogelijkheden is aangebroken. Legio mogelijkheden, mits wij het samen doen. Daar geloven wij in, daar staan wij voor", voert de regering aan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May