India gaat dit jaar record 7 miljoen ton tarwe exporteren
07 Mar 2022, 02:50
foto
Dayaram Kushwaha en zijn vrouw Gyanvati, migrerende werknemers die naar huis terugkeerden uit New Delhi, oogsten tarwe in het dorp Jugyai in de centrale deelstaat Madhya Pradesh, India. (Foto: Reuters)


India is van plan om dit jaar een record van 7 miljoen ton tarwe te exporteren, aangezien een stijging van de wereldprijzen de op een na grootste graanproducent ter wereld de kans geeft om marktaandeel te winnen, zei een topambtenaar. "De Indiase tarwe-export is gestegen", vertelde Sudhanshu Pandey, de hoogste ambtenaar van het ministerie van Consumentenzaken, Voedsel en Publieke Distributie, zaterdag aan verslaggevers.

"Eind februari hadden we al 6,6 miljoen ton tarwe geëxporteerd. Er is nog een maand te gaan." In het boekjaar 2012-13 heeft India een record van 6,5 miljoen ton verscheept.

Een recente stijging van de internationale prijzen heeft tarweverzendingen lucratiever gemaakt voor handelaren.

De benchmarktarweprijzen in Chicago zijn deze week met meer dan 40% gestegen uit angst voor verstoringen van de aanvoer als gevolg van sancties tegen Rusland en de oorlog in Oekraïne. Rusland en Oekraïne zijn samen goed voor 30% van de wereldwijde tarwe-export.

Handelaren zeiden vorige week dat India's tarwe-export naar verwachting zou versnellen met een stroom van vragen van kopers die op zoek waren naar alternatieven voor verzendingen aan de Zwarte Zee.

India zal ook 50.000 ton tarwe naar Afghanistan sturen, zei Pandey, in een poging het land te helpen dat kampt met armoede en honger sinds de overname door de Taliban vorig jaar. New Delhi heeft al 4.000 ton van het graan naar Afghanistan gestuurd via een weinig gebruikte landroute door Pakistan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May