Vicepremier Oekraïne: Rusland valt scholen en ziekenhuizen aan
06 Mar 2022, 14:43
foto
De Oekraïense vicepremier, Olha Stefanishyna, sprak zondagochtend met de BBC vanuit een kamer met zandzakken.


Rusland valt burgerdoelen aan in Oekraïne, waaronder ziekenhuizen, kinderdagverblijven en scholen, heeft de Oekraïense vicepremier gezegd. Olha Stefanishyna vertelde de BBC dat er, na "sterk verzet" van het Oekraïense leger, een "enorme operatie" van Rusland tegen burgers plaatsvond.

Ze beschuldigde Rusland van een "terroristisch plan", met aanvallen vanuit de lucht en ook over land.

De Wereldgezondheidsorganisatie zei ook dat gezondheidsfaciliteiten worden aangevallen. "De WHO heeft verschillende aanvallen op de gezondheidszorg in Oekraïne bevestigd, waarbij meerdere doden en gewonden zijn gevallen", zei de directeur-generaal van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, zondag.

De Britse regering heeft Rusland ervan beschuldigd bevolkte gebieden "op meerdere locaties" aan te vallen. "Rusland heeft eerder soortgelijke tactieken gebruikt in Tsjetsjenië in 1999 en Syrië in 2016, waarbij zowel lucht- als grondmunitie werd gebruikt", zei het Verenigd Koninkrijk in een update van de inlichtingendienst.

Op zaterdag zeiden VN-waarnemers dat 351 burgerdoden in Oekraïne zijn bevestigd sinds de invasie op 24 februari begon, maar dat het werkelijke aantal waarschijnlijk "aanzienlijk hoger" zou zijn.

De UNHCR zei dat meer dan 1,5 miljoen mensen Oekraïne zijn ontvlucht sinds Rusland is binnengevallen. Maar Rusland ontkent dat het zich op burgers richt en zegt dat het een "speciale militaire operatie" uitvoert tegen Oekraïense "nationalisten" en "neo-nazi's".

Ondertussen werden zondag meer dan 1.700 mensen vastgehouden in 44 Russische steden tijdens anti-oorlogsprotesten, zei de monitoringgroep OVD-Info.

Stefanishyna - die sprak met het BBC - beschuldigde Rusland van "militaire tactieken midden in de steden van Oekraïne".

"Gebombardeerde ziekenhuizen, beschoten huizen voor kleuterscholen en scholen, en de gewone huishoudens," zei ze. "Zo ziet de realiteit eruit." Ze zei dat Oekraïne "een nieuwe golf van uitvoering van dit terroristische plan van de Russische Federatie" meemaakte.

Stefanishyna beweerde dat Rusland "enorme verliezen" aan soldaten en uitrusting leed, maar "dit schrikt Rusland niet af".

"Het moedigt alleen maar verdere agressie aan," zei ze.

Het aanvallen van burgers en civiele infrastructuur - zoals scholen en ziekenhuizen - is in strijd met de Conventies van Genève, verdragen die zijn overeengekomen door alle landen die geacht worden oorlog te reguleren.

Naast de WHO hebben ook andere niet-gouvernementele organisaties melding gemaakt van aanvallen op burgerdoelen.

Amnesty International zegt dat het verschillende aanvallen heeft geverifieerd, waaronder clustermunitie die een kleuterschool en kinderdagverblijf raakt, en een ballistische raket die een ziekenhuis raakt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May