Erdogan zal Putin zeggen om oorlog in Oekraïne te stoppen
06 Mar 2022, 06:35
foto
De Turkse president Tayyip Erdogan spreekt na een kabinetsvergadering in Ankara. (Foto: Reuters)


De Turkse president Tayyip Erdogan zal zijn Russische ambtgenoot Vladimir Putin zondag, vandaag, zeggen om de invasie van Oekraïne te stoppen, zei een woordvoerder van Erdogan. Hij voegde er direct aan toe dat het naïef was om te verwachten dat de gesprekken tussen Moskou en Kiev resultaten zouden opleveren, terwijl er strijd woedt.

NAVO-lid Turkije deelt een zeegrens met Oekraïne en Rusland in de Zwarte Zee en heeft goede banden met beide landen. Ankara heeft zich verzet tegen sancties tegen Moskou, maar beschreef ook de invasie van Oekraïne als onaanvaardbaar. Het riep op tot een staakt-het-vuren en bood aan om vredesbesprekingen te organiseren.

Presidentiële woordvoerder Ibrahim Kalin zei tegen verslaggevers in Istanbul dat Erdogan dat voorstel aan Putin zou herhalen in een telefoongesprek op zondag. Hij zou Putin vragen om een staakt-het vuren "een kans te geven", zijn aanvallen te stoppen en te helpen bij het opzetten van uitgangen die nodig zijn voor de evacuatie van burgers en het vervoer van hulpgoederen.

"We concentreren ons op welke stappen we hier kunnen nemen om de partijen naar de onderhandelingstafel te brengen en om de Russische kant te overtuigen om te stoppen", zei Kalin, eraan toevoegend dat het belangrijk was dat Moskou een betrouwbare tegenhanger had om mee te praten nu het Westen zijn "bruggen met Moskou heeft verbrand."

"Dit netwerk van vertrouwen (met Rusland) moet absoluut open blijven om deze besprekingen te laten slagen, en diplomatie te laten slagen", zei hij. "Anders zal het voor de hele regio, inclusief Rusland en Oekraïne, onmogelijk zijn om aan deze vernietiging te ontsnappen."

Kalin herhaalde ook Ankara's kritiek op de sancties die veel landen sinds de invasie aan Rusland hebben opgelegd, en zei dat de maatregelen gericht moeten zijn op het stoppen van de oorlog. "We hebben op dit moment geen plannen voor sancties... We willen niet in een positie worden geduwd waarin we een partij in de oorlog worden. We moeten met beide partijen kunnen praten."

Later op zaterdag zei het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken dat minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu de ontwikkelingen in Oekraïne met zijn Oekraïense en Russische collega's in afzonderlijke gesprekken had besproken.

Turkije heeft een nauwe samenwerking met Rusland gesmeed op het gebied van defensie, energie en handel, en is afhankelijk van Russische toeristen. Maar het heeft ook drones verkocht aan Kiev, tot woede van Moskou, en verzet zich tegen het Russische beleid in Syrië, Libië en de annexatie van de Krim in 2014.

Ankara heeft gezegd dat het de ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne en Rusland wil samenbrengen voor besprekingen op een diplomatieforum volgende week in Zuid-Turkije. Zowel Oekraïne als Rusland hebben aangegeven open te staan ​​voor dergelijke gesprekken.

Erdogan, die Putin vaak een vriend heeft genoemd, sprak hem voor het laatst op 23 februari, een dag voordat Moskou startte met wat het noemt een "speciale militaire operatie" in Oekraïne. Zaterdag besprak hij de oorlog met de Canadese premier Justin Trudeau en de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel.

Kalin herhaalde dat Turkije de banden met Kiev of Moskou niet kon verbreken. Hij zei dat Ankara in contact stond met zowel de Oekraïense als de Russische onderhandelingsteams. "Terwijl deze intense aanvallen op Oekraïense steden doorgaan, zou het naïef zijn om een ​​concreet, bindend resultaat te verwachten dat een positieve invloed zal hebben op de situatie ter plaatse", zei Kalin.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May