Honderden Latijns-Amerikanen keren terug uit Oekraïne
06 Mar 2022, 10:39
foto
Mensen reageren op de komst van familieleden in Quito, Ecuador, velen van hen universiteitsstudenten, nadat ze Oekraïne ontvluchtten na de Russische invasie. Ze voegden zich bij honderden andere Latijns-Amerikanen die zijn geëvacueerd. (Foto: Reuters)


Bijna 250 Ecuadoranen, velen van hen universiteitsstudenten, arriveerden vrijdag in het land nadat ze Oekraïne waren ontvlucht na de Russische invasie. Ze voegden zich bij honderden andere Latijns-Amerikanen die zijn geëvacueerd.

Duizenden mensen zouden zijn omgekomen en meer dan 1 miljoen vluchtelingen zijn Oekraïne ontvlucht sinds 24 februari, toen de Russische president Vladimir Putin opdracht gaf tot de grootste aanval op een Europese staat sinds de Tweede Wereldoorlog.

Latijns-Amerikaanse landen coördineren vluchten vanuit de buurlanden van Oekraïne, zoals Roemenië, Polen en Hongarije.

"Dit heeft ons leven getekend", zei Mercedes Sánchez, wiens 18-jarige zoon Jorge Criollo met de vlucht van vrijdag terugkwam in Quito, nadat hij door verschillende Oekraïense steden was gereisd waarvan hij zei dat ze onder vuur lagen van Russische troepen.

"Mijn grootste angst was dat mijn zoon daar zou sterven", vertelde Sanchez donderdag laat aan Reuters vanuit haar huis in het noorden van Quito.

Criollo is een van de honderden Ecuadoraanse studenten die ervoor kozen om naar de universiteit te gaan in Rusland of Oekraïne, waar hoger onderwijs goedkoper is dan in Ecuador.

Volgens de Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken, Juan Carlos Holguin, stonden ongeveer 850 Ecuadoranen geregistreerd als woonachtig in Oekraïne.

Een andere evacuatievlucht vertrok vrijdag naar Quito vanuit Warschau. Holguin vertelde de lokale radio dat Ecuador ook werkt aan het brengen van ongeveer 100 huisdieren. Volgens de regering lopen in totaal 1.500 Ecuadoraanse burgers, inclusief degenen die in grensgebieden in Rusland wonen, gevaar.

Vierenveertig Mexicanen en 37 mensen van andere nationaliteiten, waaronder 7 Ecuadoranen, arriveerden in de vroege ochtend van vrijdag in Mexico met een vlucht uit Roemenië, zei het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter.

Ondertussen zei Colombia dat zo'n 248 van zijn burgers - de meeste van de 293 geregistreerd als inwoners van Oekraïne - vanaf donderdag waren geëvacueerd. Nog eens 26 staan ​​op het punt te vertrekken, voegde het eraan toe.

Chili zegt twee opvangcentra te hebben in Polen, terwijl 31 Peruanen Oekraïne per woensdag hadden verlaten.

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido zei donderdag dat er 348 Venezolanen in Oekraïne woonden. De Venezolaanse regering heeft geen officieel cijfer gegeven.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May