Verdachte moord Moïse overgedragen aan Haïti
05 Mar 2022, 20:49
foto


Een voormalige politieagent die deel uitmaakte van het veiligheidsteam dat de vermoorde Haïtiaanse president Jovenel Moïse moest bewaken, is overgedragen aan de autoriteiten in Haïti. Tanis Philomé werd gearresteerd in de Dominicaanse Republiek. Hij heeft elke betrokkenheid bij de moord op president Moïse op 7 juli 2021 ontkend.

Moïse werd doodgeschoten door  gewapende mannen die zijn huis in Port-au-Prince binnendrongen.

Er zijn vragen gerezen over waar zijn beveiligingsteam op dat moment was. De Haïtiaanse politie beweert dat een moordcommando van voornamelijk buitenlandse huursoldaten - 26 Colombianen en twee Haïtiaanse Amerikanen - de moord heeft gepleegd.

Er werden kogelhulzen gevonden verspreid over de grond rond het pand, maar de enige twee mensen die werden neergeschoten waren president Moïse en zijn vrouw, waardoor het vermoeden ontstond dat enkele leden van het beveiligingsteam bij de aanval betrokken waren.

De president, die 12 kogelwonden opliep, stierf ter plaatse. Zijn vrouw Martine raakte zwaargewond, maar overleefde.

Philomé is de laatste in een lange rij verdachten die in verband met de zaak is gearresteerd, maar het onderzoek naar wie de opdracht heeft gegeven tot de moord heeft weinig vooruitgang geboekt in de acht maanden sinds de moord.

Dominicaanse functionarissen vertelden het persbureau Associated Press dat Philomé door de politie was gearresteerd op grond van een internationaal arrestatiebevel. Bij een grensovergang in Dajabón werd hij overgedragen aan de Haïtiaanse autoriteiten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May