Nieuwe Russische aanvallen brengen evacuatie in chaos
05 Mar 2022, 10:35
foto


Russische troepen bleven zaterdag, vandaag, de Oekraïense stad Mariupol beschieten, ondanks dat ze slechts enkele uren eerder instemden met een staakt-het-vuren - waardoor een poging tot massale evacuatie van burgers in chaos is gestort. "Ik ben nu in Mariupol, ik ben op straat. Ik hoor elke drie tot vijf minuten beschietingen", zei Alexander, een 44-jarige ingenieur en inwoner van de stad.

De groene gang die was opgezet om mensen naar buiten te krijgen, werkte niet, zei hij. "Ik zie auto's van mensen die probeerden te vluchten en ze komen terug. Het is chaos."

Drie uur nadat het staakt-het-vuren zou beginnen, kondigden de autoriteiten van Mariupol aan dat ze een geplande massale evacuatie hadden uitgesteld vanwege het aanhoudende bombardement. "We vragen de mensen in Mariupol om naar het asiel te gaan, er komt zo snel mogelijk meer informatie over de evacuatie", aldus Mariupol-functionarissen. "Omdat de Russische zijde zich niet aan het staakt-het-vuren houdt en op Mariupol zelf en de buitenwijken blijft schieten, is de evacuatie uitgesteld."

Rusland heeft geen commentaar gegeven op de beschietingen, maar het ministerie van Defensie zei dat burgers de ontsnappingsroutes vanuit Mariupol en Volnovakha niet hadden gebruikt en beschuldigde de Oekraïense autoriteiten ervan te voorkomen dat mensen vertrokken, aldus Russische staatsmedia.

Maxim, een 27-jarige IT-ontwikkelaar, stuurde de BBC-video's vanuit zijn Mariupol-appartementengebouw met rook van explosies nabij het stadscentrum. Hij zei dat er rook opsteeg van de snelweg naar Zaporizhzhia - de geplande ontsnappingsroute voor een staakt-het-vuren.

"We kunnen raketten horen en rook zien komen van gebouwen om ons heen", zei Maxim. "Ons flatgebouw staat nu vol met mensen omdat iedereen op de vlucht is voor de beschietingen naar het stadscentrum. "Sommige mensen zijn van de linkeroever gekomen en zeiden dat het daar een totale ramp was en dat er lichamen op straat lagen."

Familieleden van degenen die vastzaten in de stad zeiden dat ze bang waren dat hun dierbaren geen actuele informatie zouden krijgen over wat er aan de hand was. "Ik heb minder dan een minuut met mijn oom Dmitri gepraat voordat de telefoonverbinding werd verbroken", zegt Juliana Ivliova (26).

"Ze wisten niets van de evacuatie of de groene gang. Mensen die ervan op de hoogte zijn en proberen weg te komen, krijgen te horen dat ze naar hun huizen moeten terugkeren.

"De stad wordt nog steeds beschoten. Ik ben er kapot van, ik ben als een robot, ik ben volledig verdoofd. Toen ik de stem van mijn oom aan de telefoon hoorde, wilde ik gewoon huilen."

Kate Romanova, een 27-jarige ontwerper uit Mariupol, zei dat haar ouders vastzaten in de stad en volledig afgesneden waren. "We hebben om 8 uur met ze gepraat en ze hadden geen informatie over de evacuatie. Ze wonen in het stadscentrum en ze zeiden dat er non-stop beschietingen waren. Ze verstoppen zich in hun gebouw."

"Iemand vertelde me dat er luidsprekers in de stad waren die informatie over evacuatie verspreidden, maar de mensen daar weten niet of ze het kunnen vertrouwen - ze denken dat het nep-Russische informatie is."

Diana Berg, die ondanks zware beschietingen vrijdag met haar man met de auto de stad ontvluchtte, zei dat ze zijn moeder achterlieten omdat ze weigerde te vertrekken. "We hebben drie dagen onder de brute non-stop beschietingen doorgebracht en toen besloten we dat het zelfmoord was in de stad of zelfmoord op de weg, en we kozen de weg."

"Nu zitten we vol schuldgevoelens, we hadden haar mee moeten nemen. Al deze mensen zitten in de val. Hoe komen ze aan informatie? Ze zijn volledig afgesneden."

De loco-burgemeester van Mariupol, Serhiy Orlov, bevestigde tegenover de BBC dat het staakt-het-vuren volledig was ingestort tijdens een Russisch bombardement. "De Russen blijven ons bombarderen en artillerie gebruiken. Het is krankzinnig", zei Orlov.

"Er is geen staakt-het-vuren in Marioepol en er is geen staakt-het-vuren langs de hele route. Onze burgers staan ​​klaar om te ontsnappen, maar ze kunnen niet ontsnappen onder beschietingen."

Duizenden burgers maakten zich vrijdagochtend op om te evacueren uit Mariupol, in het zuidoosten van Oekraïne, en de kleinere stad Volnovakha in het noorden.

Aanvankelijk werd verwacht dat tot 9.000 mensen uit Mariupol zouden proberen te ontsnappen met de bus en met een privévoertuig op zaterdag, zei Orlov, eraan toevoegend dat treinen niet konden rijden omdat de infrastructuur was vernietigd.

Lokale functionarissen zeiden eerder dat de inwoners dringend voedsel, water en medicijnen nodig hadden vanwege de blokkade van Rusland.

Mariupol, een havenstad met ongeveer 400.000 inwoners, is een belangrijk strategisch doelwit voor Rusland, omdat het door Rusland gesteunde separatistische troepen in Oost-Oekraïne in staat zou stellen de krachten te bundelen met troepen op de Krim, het zuidelijke schiereiland dat in 2014 door Rusland werd geannexeerd.

Het Oekraïense leger heeft tot dusver de stad onder controle, maar Rusland heeft woonwijken met luchtaanvallen beschoten, waardoor de hele bevolking vier dagen lang zonder water, stroom of sanitaire voorzieningen zat.

De toenemende luchtbombardementen van Rusland op Oekraïense steden hebben de vrees doen rijzen dat het land verschuift naar een tactiek van vernietiging vanuit de lucht nadat het geen significante vooruitgang op de grond had geboekt.

In Volnovakha - een andere belangrijke stad aan de weg tussen Mariupol en het door Rusland gecontroleerde Donetsk - zijn hevige botsingen geweest en een groot deel van het gebied is platgeslagen door Russische bombardementen.

Er waren ongeveer 25.000 mensen en sinds het bombardement is 90% van de gebouwen daar naar verluidt verwoest.

Elders gaan de gevechten in het noorden en oosten van het land door, waarbij verschillende steden worden gebombardeerd door Russische beschietingen. Op sommige plaatsen zijn er meldingen geweest van man-tot-man gevechten.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May