Banken zullen meer uitleg geven over beleid
03 Mar 2022, 07:50
foto
Rafiek Sheoradjpanday, bestuurslid van SBV tevens CEO van de Hakrinbank.


De Surinaamse Bankiers Vereniging (SBV) is zich ervan bewust dat ze gelden van de burgers en bedrijven beheert. Er moet meer uitleg zijn aan klanten hoe kosten opgebouwd zijn en er moet een betere dialoog zijn, waardoor er meer begrip is. Knelpunten worden aangepakt, er gebeuren veel goede dingen, maar er is nog een lange weg te gaan. Iedere burger moet gelijke kansen hebben voor ontwikkeling en toegang hebben tot de financiële diensten. Financial inclusion heeft een hoge prioriteit, niet alleen van de banken, maar ook van de overheid en andere partners. Dit zei Rafiek Sheoradjpanday, bestuurslid van SBV tevens CEO van de Hakrinbank, dinsdagavond in het VES-debat Econotori.

De discussie had als thema Fawaka nanga unu bangi? Ontwikkelingen binnen de bankensector. In het panel hadden ook zitting Swami Girdhari, secretaris van de VES en Nicole Deira namens de Associatie van de Surinaamse Fabrikanten. Uit de inleidingen bleek dat er een betere dialoog moet zijn tussen de banken en de samenleving. Er is veel kritiek op het beleid van de banken, waarbij velen onvoldoende toegang hebben tot kredieten. Er worden kosten verhaald op cliënten zonder dat daar goed over wordt gecommuniceerd. ATMs gaan vooral eind van de maand snel leeg, waardoor er veel frustratie ontstaat bij mensen die niet aan hun geld kunnen komen.

Sheoradjpanday wees erop dat banken ook slachtoffers zijn geworden van de crisis. De eerste prioriteit is dat gelden die toevertrouwd zijn aan banken, veilig moeten zijn. Met geld van beleggers en spaarders moet verantwoordelijk worden omgegaan. De bankier benadrukte dat Suriname ook moet voldoen aan internationale vereisten. Nu zijn onderzoekers van de Caribbean Action Task Force in Suriname om de effectiviteit van het regiem te toetsen. "Als wij niet doorkomen, kunnen wij in een financieel isolement terechtkomen", onderstreepte het bestuurslid van de SBV.

Bonafide ondernemers en burgers die zich houden aan de regels dienen sneller afgehandeld te worden, beaamt Sheoradjpanday. Daar waar risico's zijn van witwassen van zwart geld, moet de tijd worden genomen om zaken uit te zoeken. Banken dienen zich te houden aan internationale normen. Daar waar er hogere risico's zijn, moet 'nee' tegen gezegd worden. Het financieel systeem moet integer worden gehouden. De banken hebben een poortwachtersfunctie.

De bankier zei dat er ook belangrijke stappen ondernomen worden om de toegankelijkheid van het financieel verkeer te vergroten. Zo zijn er diverse diensten geïntroduceerd zoals mobiel bankieren, digitaal betalen, online zaken doen. Daarnaast wordt beseft dat het persoonlijk contact met burgers belangrijk is. Wat de kosten betreft, zei Sheoradjpanday dat banken helemaal geen woekerwinsten maken. De kosten zijn hoog. Door meer uitleg te geven, zal er meer begrip komen, onderkent hij. Er zijn volgens hem wel goedkopere alternatieven om bankzaken te kunnen doen.

Over het snel leegraken van de ATMs legde de SBV vertegenwoordiger uit dat door de geldontwaarding mensen steeds hogere bedragen nodig hebben. Het grootste biljet van Suriname is SRD 100. Dat is nog geen US$ 5 op een koers van SRD 21. In de bakken in de ATMs gaat een beperkt aantal biljetten. Een optie is om biljetten van SRD 500 en SRD 1.000 te introduceren. Dit heeft de SBV ook met de Centrale Bank van Suriname besproken. Afgelopen weekend hebben de bankiers samen met BNETS de ATMs gemonitord en deze zijn sneller aangevuld, maar het geld raakte toch snel op. Er wordt gewerkt aan oplossingen, maar het kost tijd. "Fawaka nanga unu bangi? We pusu dat ai go bun, ma unu no de ete", onderkende Sheoradjpanday. In partnerschap met cliënten, de overheid en het bedrijfsleven wordt er gewerkt aan verbeteringen die een bijdrage moeten leveren aan de groei en ontwikkeling. De banken vervullen een belangrijke rol voor de verwezenlijking van de aspiraties van de samenleving.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May