Brain drain en tekort aan medisch equipment op operatietafel
03 Mar 2022, 05:48
foto
Pasgeborene in de couveuse. (Archieffoto)


De afdeling Neonatale Intensive Care Unit (NICU) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) kampt met een tekort aan 14 NICU-verpleegkundigen. Er is ook een tekort aan goed werkend medisch equipment voor de intensieve bewaking van pasgeborenen. Het ministerie van Volksgezondheid werkt samen met het AZP en de vakgroep Kindergeneeskunde, modellen uit om de problemen op te lossen.

In overleg met de kinderartsen is de investering in medisch apparatuur ter waarde van ruim een half miljoen Euro goedgekeurd en reeds in uitvoering gebracht. Wat betreft de personeelstekorten is in overleg met de NICU en het AZP, door Volksgezondheid gekeken naar het acuut wegwerken van de tekorten door de inzet van buitenlandse zorgwerkers.
 
Het ministerie is in overleg met diverse instellingen over de wijziging c.q. invoering van maatregelen om de ‘brain drain’ tegen te gaan. Daarbij is niet uitgesloten dat het wijzigen van de loonstructuur een belangrijke maatregel is om dit probleem tegen te gaan, schrijft de voorlichting van Volksgezondheid.

Het ministerie geeft aan dat op korte termijn wordt gekeken naar motiverende maatregelen naar specialistisch zorgpersoneel toe, om de ‘brain drain’ tegen te houden. Als middellang- en lange termijn oplossing is er een traject uitgestippeld om algemeen zorgpersoneel middels praktische opleidingen op te leiden om op een duurzame manier de specialistische zorgwerkers te kunnen ondersteunen in de dagelijkse werkzaamheden.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May