Europese aandelen kelderen, olieprijs naar US$ 110
02 Mar 2022, 11:17
foto
Een makelaar reageert terwijl hij handelt op zijn computerterminal bij een beursvennootschap in Mumbai, India. (Foto: Reuters)


Aandelen kwamen onder hernieuwde druk te staan ​​en de olieprijs piekte woensdag verder, omdat Rusland geen tekenen vertoonde zijn aanval op Oekraïne te stoppen. Een week nadat de Russische president Vladimir Putin opdracht had gegeven tot een grootschalige invasie van zijn buurland, gingen de bombardementen op Oekraïense steden door terwijl westerse landen de sancties tegen Moskou verscherpten.

De Amerikaanse president Joe Biden verbood Russische vliegtuigen uit het Amerikaanse luchtruim en waarschuwde dat Putin 'geen idee had wat er gaat gebeuren'.

De Europese aandelenindexen waren op hun tweede dag van dalingen. Er zijn dalingen geregistreerd tussen de 0,7% en 1,2%. De Europese bankaandelen zakten verder nadat de Europese tak van de Russische Sberbank moest sluiten.  De MSCI-wereldaandelenindex, die aandelen in 50 landen volgt, daalde met 0,4%.

Rusland zei dat zijn troepen woensdag de controle over de eerste grote Oekraïense stad hebben overgenomen en Kherson in het zuiden hebben ingenomen terwijl de gevechten in het hele land woedden.

"Het feit dat het duurzaam is, het feit dat het brutaler wordt, verandert duidelijk de groeivooruitzichten en dat is wat we hebben gezien in termen van marktreacties, aandelen die dalen en obligaties die behoorlijk stijgen", zegt Antoine Lesne, hoofd van ETF-strategie en onderzoek bij de SPDR ETF van State Street.

De olieprijzen stegen, met ruwe Brent-olie tot US$ 113,02 - het hoogste niveau sinds 2014 - en ruwe olie uit de VS die bijna zijn piek van 2013 passeert.

De Amerikaanse 10-jaarsrente bedroeg 1,7258%, na een scherpe daling in de voorgaande twee sessies.

Lesne zei dat de stromen van exchange-traded fund (ETF) in de Verenigde Staten vorige week stegen omdat beleggers ze gebruikten om risicoposities in te nemen, maar in Europa waren de stromen "meer gedempt". Lesne zei dat hij geen fondsen met blootstelling aan Rusland had opgeschort. De best presterende ETF's waren die welke waren blootgesteld aan Europese gezondheidszorg en nutsbedrijven, zei hij, evenals energiegerelateerde ETF's.

Topvermogensbeheerder BlackRock Inc zei dinsdag dat het overleg pleegt met regelgevers, indexaanbieders en andere marktdeelnemers om klanten te helpen hun posities in Russische effecten waar toegestaan ​​te beëindigen.

De roebel daalde op de dag ongeveer 3,5% ten opzichte van de dollar, tot 108,6 , nadat hij dinsdag was afgezwakt tot een laagterecord van 117 per dollar.

Buitenlandse investeerders zitten in feite vast aan hun bezit van in roebel gerelateerde obligaties, bekend als OFZ's, nadat de Russische centrale bank de couponbetalingen tijdelijk had stopgezet en een groot buitenlands afwikkelingssysteem stopte met het accepteren van Russische activa.

De Amerikaanse dollarindex steeg 0,5% en bereikte het hoogste punt sinds medio 2020, toen beleggers op zoek waren naar veiliger activa.

De euro daalde 0,5% tot US$ 1,1068 en bereikte een nieuw dieptepunt in zeven jaar ten opzichte van de Zwitserse frank.

De rendementen op staatsobligaties in de eurozone stabiliseerden zich na een dramatische prijsherziening op dinsdag toen handelaren hun weddenschappen op de verhoging van de rente door de Europese Centrale Bank (ECB) dit jaar terugschroefden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May