VES-secretaris Girdhari: Banken moeten beleid ombuigen
02 Mar 2022, 00:00
foto
VES-secretaris Swami Girdhari dinsdagavond tijdens Econotori via Apintie Televisie.


De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) doet een dringend beroep op de banken om hun beleid te wijzigen en antwoord te geven op de wensen van de samenleving. De regering wordt opgeroepen om richting te geven aan het investeringsbeleid en de banken bewegen om hierin actiever deel te nemen. Dit zei Swami Girdhari, secretaris van de VES dinsdagavond tijdens Econotori via Apintie Televisie.

Girdhari merkte op dat de burgers geen gemakkelijke tijden meemaken. De uitvoering van het Herstelplan en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) programma met pijnlijke maatregelen treft de burgers en de bedrijven. "Onze economie is nog steeds in crisis en onze banken ook". Banken bestaan omdat bedrijven en burgers hun geld door hen laten beheren door gelden uit te zetten. Hierbij verdienen banken geld. Dit is het verdienmodel van de banken. Banken werken met het geld van de burgers, en verdienen hieraan. De burgers mogen dus 'wat' ervoor terugkrijgen, stelde Girdhari.

Met 600 duizend inwoners en 9 commerciële banken "zou je denken dat ze elkaar flink zouden beconcurreren, waarbij de procedures helder en transparant zijn, de kosten draaglijk en redelijk en dat de dienstverlening uitstekend zou zijn. Helaas is de realiteit anders,….,het lijkt wel op een bankenkartel," concludeert het VES-bestuurslid.

De werkwijze van onze banken wekt irritaties bij de samenleving:
•  De kostenopbouw bij de diverse bankproducten is niet transparant
•  Verkrijgen van leningen voor o.a. productie is een lijdensweg
•  Berekening rente is onduidelijk en niet helder
• Introductie allerlei kosten voor cliënten voor SRD stortingen en opnamen, namelijk:
- 4% bij cash US$ stortingen etc. Waarom kiest de bank niet ervoor om de mensen die hoge bedragen storten hogere kosten te laten betalen en de burger die tot een paar duizend US$ wil storten te ontzien of lage kosten te laten betalen.
- Hoge kosten bij het pinnen van SRDs, vaak ook lege ATMs
- De vraag die gesteld kan worden: waarop is de ratio van de kosten gebaseerd?

• De dienstverlening is treurig: geringe kennis en desinteresse van baliemedewerkers, klantonvriendelijkheid en soms zelfs onbeschoftheid.
• Gebrek aan uniformiteit in processen en procedures, bijvoorbeeld bij verschillende filialen van een bank, krijg je iets anders te horen.
• Lang wachten op antwoord, van het kastje naar de muur sturen van burgers, onnodig lang wachten om een rekening te openen, het verschuilen achter NRA & compliance.

Internationaal zien we een verschuiving van 'shareholder interest' naar 'stakeholders benefits'. De lokale banken dienen ook deze omslag te maken, richting de belangen van de stakeholders in de samenleving rondom de banken(sector), namelijk: de cliënten (burgers) en bedrijven. Hierbij staan klantvriendelijkheid en transparantie centraal. Banken moeten niet vergeten dat als ze geen cliënten meer hebben, zij ook geen recht van bestaan meer zullen hebben. Kernelement dient te zijn het maatschappelijk verantwoord ondernemen.

"Helaas zien we dit weinig gebeuren. Integendeel worden ondernemers blootgesteld aan een lijdensweg bij het aanvragen van kredieten. De bank wenst blijkbaar het risico helemaal af te dekken. Zouden zij niet bereid moeten zijn om te delen in het ondernemersrisico en ervoor zorgen dat de kans op falen kleiner wordt of zelfs helemaal weggewerkt wordt? Immers niemand begint een onderneming om het failliet te laten gaan. Waarom wordt het Garantiefonds niet benut. De overheid kan samen met de banken beleid maken om bepaalde kansrijke sectoren zwaar te ondersteunen en daarmee, productie en ondernemerschap te stimuleren", voerde Girdhari aan.

Banken kiezen volgens de VES-bestuurder te vaak voor de makkelijke, korte termijn kredieten. Ongeveer 70% van de kredieten die verstrekt worden door banken zijn aan 'bay seri' (handels) activiteiten. "Op zich niet fout, maar ze kunnen ook meer productiegericht bankieren.Het komt vaak voor dat de kredietbeoordelaars geen kennis hebben van sectoren en daardoor zo’n kredietaanvraag negatief beoordelen."

Naast de pijnpunten is het land geconfronteerd met diverse schandalen bij banken. Toppers zijn intussen veroordeeld "en nu horen we dat ook bankmedewerkers frauderen. Dit schaadt het vertrouwen in de banken. Wat doen de banken hiertegen?"

Het Open Markt Operaties beleid van de Centrale Bank van Suriname met de termijndeposito’s roept vragen op, meent Girdhari. De banken verdienen rijkelijk aan de speculerende rente. Er is al door vele deskundigen gezegd dat de hoge rentes van de Termijndeposito’s niet goed is voor onze economie. Door te blijven inschrijven, zijn ze medeplichtig aan geldcreatie! De rente wordt als extra geld in de samenleving gepompt. Extra geld in omloop, is juist het macro-economisch probleem!

In het Herstelplan staat dat via een wet Basisbankrekening elke burger in staat zal worden gesteld om een rekening te openen, waardoor financial inclusion wordt bevorderd, terwijl digitalisering van overheids- en andere transacties wordt vergemakkelijkt. "We hoeven niet te wachten op een wet: wat doen de banken zelf hieraan? Financial inclusion betekent niet simpelweg het openen van een rekening, maar het kunnen verrichten van bancaire handelingen. 'Moni karta' was een mooi initiatief. Banken kunnen dus zelf  financial inclusion activiteiten uitvoeren.
De samenleving mist de creativiteit van banken om intelligent bankieren mogelijk te maken."

In het financieel arrangement van de regering met het IMF dat bekend staat als het Extended Fund Facility wordt gesteld dat onze banken zeer kwetsbaar zijn. Ze hebben te veel en te makkelijk geleend aan de overheid. Er zullen bestuurshervormingen worden doorgevoerd bij de overheidsbanken om ervoor te zorgen dat ze volledig commercieel worden beheerd. "Hopelijk vertaalt men dit niet als veel consumptieve kredieten verstrekken of veel kredieten aan slechts de handelsactiviteiten". De VES ziet graag dat in dit strategisch beleid er veel aandacht besteed zal worden aan mogelijkheden aan het gericht stimuleren van de productie in bepaalde (groei)sectoren.

Er dient ook een aantal belangrijke wettelijke regelingen te worden getroffen, waaronder het oprichten van een Autoriteit Financiële Markten voor controlerende regels van alle actoren in de geld- en kapitaalmarkt. Niet alleen banken en verzekeraars, maar alle andere spelers op de geld- en kaptaalmarkt. Niet alleen nagaan of de solvabiliteit en liquiditeit van de banken in orde is, maar ook hoe de kostprijs van de producten wordt berekend en waarom kosten om de haverklap worden verhoogd.  Deze autoriteit zal zorg moeten dragen voor eerlijke en transparante financiële markten, waarbij bescherming van de consumenten centraal staat.

Het is belangrijk dat de burgers, de overheid en het bedrijfsleven vertrouwen hebben in de banken en de financiële markten. Dat kan volgens de secretaris van de VES alleen als de banken op een duidelijke en eerlijke manier werken en communiceren en dat de burger niet hoeft te denken dat er mogelijkerwijs sprake kan zijn van kartelvorming. Dit is de wens van de samenleving en noodzakelijk voor de economische dynamiek.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May