Oppositie in coalitie is groot
01 Mar 2022, 20:48
foto


De onderlinge meningsverschillen binnen de coalitie zijn tekenend. Hoofdredacteur van Starnieuws Nita Ramcharan vatte het onlangs treffend samen: De oppositie in de coalitie is groot! Van samenwerking is geen sprake. Tegenwerking is daarentegen het adagium.

Suriname wordt geregeerd op basis van coalitievormingen. Het is de NDP als enige ooit gelukt in de Surinaamse politieke historie van de afgelopen vijftig jaar als partij een meerderheid aan zetels te halen. Weliswaar met een gedwongen eliminatie van todoprasoro partijen die zich beschermd waanden onder de paarse paraplu.
V7 redde het niet omdat Paul Somohardjo net als in het Nieuw Front steeds dreigde de coalitie te laten bossen als hij niet zijn zin kreeg. Nu is hij er ook weer bij maar Somo abi fu fow en tere sidon te trawan fringi wan pisi bek-en-nek gi en. Een raszuivere politieke opportunist zoals hij heeft Suriname niet eerder meegemaakt. Somo is een klucht waard. Hij gaat het nu in Nickerie proberen.

In de huidige coalitie voeren VHP en ABOP het grootste opportunistische gevecht. NPS is gevraagd mee te doen maar in feite kan de coalitie het ook af zonder Gregory Rusland, Ivanildo Plein en Patricia Etnel. Drie namen die je in één adem uitspreekt met zo een klein gewicht dat hoe hard er ook wordt gestampt zij geen enkel gewicht in de schaal leggen. Het coalitieakkoord waar de NPS steeds mee schermt, is niet in beton gegoten. Het is op afvalpapier geschreven en overduidelijk met potlood. Neem gewoon plaats in de oppositionele banken om verder gezichtsverlies te voorkomen. Vraag niet om aandacht als vanaf dag één de president je over het hoofd ziet.

Gregory Rusland heeft het blijkbaar niet eens door dat hij slechts een papieren staatsadviseur is, ondanks zijn partij ook nog het ministerie van Ruimtelijke Ordening beheert. Want laat het nou net dit ministerie zijn dat verantwoordelijk is voor welke de bestemmingsplannen er zijn voor welke delen van het land. En dat juist nu de VHP en ABOP een onderlinge strijd voeren wie de grootste lappen grond voor zichzelf en de respectieve achterban kan kapen.

Onder aanvoering van hinderlijke Mahinder Jogi wordt de druk opgevoerd de grondconversie door te drukken. Jogi, zelf grootgrondbezitter, wil voor een dubbeltje zich deze gemeenschappelijke grond toe-eigenen. Iedereen heeft hem door maar hij blijft stoïcijns volharden in zijn missie. Zijn gewauwel dat de arme burger met zijn grondconversie-idee er beter van af is, is het toppunt van absurditeit waar hij gelukkig de enige is die erin gelooft. ABOP had haar grondgierigheid verborgen willen houden maar dat plan mislukte. De achterbakse manier van politiek bedrijven moest worden rechtgebreid. Woordvoerder Humphrey Dundas wrong zich als een swipi in allerlei bochten in een poging dezelfde bochten recht te kletsen. De schaamte voorbij, tenenkrommend om te zien.

Het is een schertsvertoning waar vp Ronnie Brunswijk mee bezig is. Hij maakt van Surinamers bedelaars. In plaats van zijn positie te benutten voor het maken van beleid om Surinamers van de bedelstaf af te helpen gebruikt hij het regeringsgebouw als kantoor voor bedeling. Iedere dag weer ontneemt hij Surinamers elk initiatief tot zelfontplooiing door ze een ketof toe te stoppen.

In de bruya wil de NDP een nationale dialoog en de resultaten daarvan uitvoeren nadat er vervroegde verkiezingen zijn gehouden. Het is een combinatie van zure oprispingen uit de mond van een man die zich te groot voelt voor DNA, de plek waar op nationaal niveau dialoog wordt gevoerd voor een betere samenleving en je misschien ook vervroegde verkiezingen kan afdwingen.

In deze politieke crisis mis ik het alternatief van de buitenparlementaire oppositie. Plaagstootjes worden er uitgedeeld, op de achtergrond zijn er vrijages terwijl een derde zich als een soort Lena fu Maka-Olo 20.22 gedraagt. Voor de goede orde, ze legt het niet aan met verschillende mannen maar wel met verschillende hosseltjes. Ze durft geen vaste relatie aan te gaan. De ene keer doet zij het met de media, dan weer met kruiden en nu doet ze het met kippenvleugeltjes. Voor een politieke hoogvlieger zijn kippenvleugeltjes helaas niet het alternatief om hogerop te komen. Nu ABOP en VHP de degens kruisen denkt de NDP er met de winst vandoor te gaan. Nog nooit is een verkiezingscampagne zo vroeg van begonnen. Nog 1180 nachtjes slapen.

Stuart Rahan
Srananman

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May