Mercosur onbeslist over gezamenlijke verklaring Oekraïne conflict
27 Feb 2022, 08:46
foto
President Bolsonaro keurde de krachtige bewoordingen waarin Rusland wordt veroordeeld voor de militaire invasie van Oekraïne niet goed.


Gebrek aan consensus over het opstellen van een gezamenlijke verklaring van Mercosur over de situatie tussen Rusland en Oekraïne, plus het feit dat deze slechts door drie van de vier leden van het blok was ondertekend, heeft ertoe geleid dat de eerste versie vrijdag nietig werd verklaard. De verklaring werd voor het eerst uitgegeven door Paraguay, maar kort daarna verwijderd, omdat "het een conceptcommuniqué was waarover nog werd onderhandeld, dus verkeerd geüpload..."

De ingetrokken nota zei dat de Russische opmars op Oekraïens grondgebied een "openlijke schending van de principes en normen van het internationaal recht" vormde. En riep op tot "de onmiddellijke terugtrekking van de Russische strijdkrachten van Oekraïens grondgebied."

Maar feit is dat deze versie, met steun van Argentinië, Paraguay en Uruguay, de goedkeuring ontbeerde van Brazilie, de meest invloedrijke van de vier leden. Dit weerhield de Braziliaanse vertegenwoordiger in de VN-Veiligheidsraad er echter niet van om voor een resolutie te stemmen waarin Rusland werd veroordeeld. Naar verluidt heeft de Braziliaanse president Jair Bolsonaro tweeledige gedachten gehad over het conflict in Oekraïne. Hij is een bewonderaar van de 'sterke man' Vladimir Putin.

Eerder in de maand was Bolsonaro in Moskou en had hij een ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot waarin hij zijn "solidariteit" betuigde met de uitleg van Putin over het broeiend conflict en het feit dat hij in het nauw werd gedreven door de NAVO en westerse landen. Dit kwam tot uiting op donderdag toen het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een verklaring aflegde waarin het zijn "bezorgdheid" uitte over de militaire operaties van Rusland, maar het bleef bij een veroordeling.

Bolsonaro bekritiseerde ook publiekelijk zijn vicepresident Hamilton Mourao voor het veroordelen van de Russische invasie en zei dat het niet zijn plaats was om over de crisis te praten.

De Braziliaanse president heeft voortdurend ruzie gehad met verschillende westerse leiders over de ontbossing van de Amazone, met name met de Amerikaanse president Joe Biden en de Franse Emmanuel Macron. Bolsonaro bewondert conservatieve populistische leiders. Nu zijn goede vriend Donald Trump uit het machtscentrum is, heeft Bolsonaro toenadering gezocht tot de "sterke man" Putin.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May