Russen naderen Kiev, maar stuiten op hevig verzet
26 Feb 2022, 16:50
foto
Een flatgebouw in Kiev is naar verluidt zaterdag beschadigd door een raket. (Foto: Reuters)


Russische aanvallen op de Oekraïense hoofdstad Kiev stuitten op fel verzet, aangezien het Oekraïense leger naar eigen zeggen verschillende aanvallen heeft afgeslagen. Het leger zei zaterdag vroeg in een Facebook-bericht dat een legereenheid de Russische troepen in de buurt van zijn basis in een grote straat in de stad wist af te weren.

In een nieuwe video zei president Volodymyr Zelensky: "We zullen onze wapens niet neerleggen. We zullen onze staat verdedigen."

Ondertussen gaan de gevechten door in de buurt van verschillende andere Oekraïense steden. Volgens een rapport van het persbureau Interfax-Oekraïne hebben Kiev-functionarissen een verklaring afgelegd waarin ze mensen vragen in opvangcentra te blijven en uit de buurt van ramen te blijven als ze thuis zijn.

Maar secretaris van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad Oleksiy Danilov vertelde de Oekraïense nieuwssite Lb.ua dat het leger de situatie "onder controle" had. "We stoppen de horde met alle beschikbare middelen. De militairen en burgers hebben de controle over Kiev", zei Danilov.

In zijn zelfgeschoten video was te zien hoe Zelensky door het regeringsdistrict van Kiev liep in een klaarblijkelijke poging om geruchten de wereld uit te helpen dat hij het leger had opgeroepen zich over te geven aan de Russische troepen. "Er is veel valse informatie online dat ik ons ​​leger oproep om de wapens neer te leggen en dat er evacuatie is", zei hij tegen de achtergrond van het Gorodetsky-huis in Kiev. "Ik ben hier. We zullen onze wapens niet neerleggen. We zullen onze staat verdedigen."

Vitali Klitschko, de burgemeester van Kiev, zei dat een raket een flatgebouw in de stad had geraakt en plaatste een foto op Facebook waarop ten minste vier appartementen zijn verwoest. Hij voegde eraan toe op Telegram dat 35 mensen, waaronder twee kinderen, vanochtend gewond waren geraakt.

"Er zijn geen Russische troepen in de stad", beweerde hij, eraan toevoegend dat mensen in schuilplaatsen moesten blijven omdat er meer luchtaanvallen werden verwacht.

Eerder op zaterdag meldde het Oekraïense luchtmachtcommando ook zware gevechten in de buurt van de vliegbasis Vasylkiv, ten zuidwesten van Kiev, eraan toevoegend dat het werd aangevallen door Russische parachutisten.

Zelensky erkende dat Russische troepen slachtoffers hadden gemaakt, hij beweerde dat "de vijand ook zeer ernstige verliezen heeft geleden".

Toen Russische troepen Kiev naderden, drong Oekraïne er bij het Westen op aan om snellere en strengere sancties te nemen om Moskou te straffen voor zijn aanval. Een van de eisen was een poging om Rusland af te sluiten van Swift - het systeem dat wordt gebruikt voor wereldwijde zakelijke transacties.

De Britse premier Boris Johnson heeft er ook bij het Westen op aangedrongen Rusland te blokkeren van het betalingssysteem om "president Putin en zijn regime maximale pijn te doen".

Het komt nadat de Oekraïense minister van Defensie iedereen die in het bezit is van een wapen heeft aangespoord om mee te doen aan de strijd tegen Rusland.

Anna, een moeder van twee kinderen, vertelde de BBC dat ze bereid was naar de kelder te rennen in het geval van beschietingen, maar ook plannen maakte om Oekraïne te verdedigen. Terwijl haar man zich klaarmaakt om te vechten, woont ze met een geweer en pistool op een vensterbank naast het speelgoed van haar kinderen.

"Ik ben bang voor mijn leven, voor mijn kinderen, ik ben bang voor mijn land. Maar dit is de angst die wordt omgezet in woede die ervoor zorgt dat je iets doet om je land te verdedigen en jezelf te beschermen", zei ze.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May