Aandelenmarkten herstellen van sancties tegen Rusland
26 Feb 2022, 04:46
foto

Soldaten onderzoeken de overblijfselen van een raket in de buurt van Kiev, Oekraïne. (Foto: Reuters)


De Europese markten herstelden zich toen de zorgen van beleggers afnamen over de strengheid van de sancties die aan Rusland waren opgelegd na de invasie van Oekraïne. Gecoördineerde westerse sancties tegen Rusland waren gericht tegen zijn banken, maar lieten de energiesector grotendeels onaangetast.

Na forse dalingen op donderdag werden de aandelenmarkten in het Verenigd Koninkrijk (VK), Europa en Azië positief.

De olieprijzen maakten de vroege winsten op vrijdag teniet en daalden met 1%, maar handelen nog steeds op het hoogste punt in zeven jaar. Brent-olie - de internationale maatstaf voor olieprijzen - daalde tot ongeveer US$ 98 per vat.

De aandelenmarkten in Europa en Azië herstelden zich van de dalingen eerder in de week toen beleggers sancties tegen Rusland door het VK, de VS, de EU en anderen onder de loep namen. De sancties tegen Rusland omvatten het bevriezen van banktegoeden en het afsnijden van staatsbedrijven. Er zijn geen maatregelen genomen om Rusland los te koppelen van het internationale banksysteem Swift of om zijn olie- en gasexport te raken. Volgens sommige analisten heeft dat de aandelenmarkten helpen herstellen.

Op de Londense markt was Evraz, een mijnbouwbedrijf met grote activiteiten in Rusland en Oekraïne, een van de grootste stijgers. Miljardair Roman Abramovich bezit een aanzienlijk deel van het bedrijf. Terwijl de aandelen van het bedrijf vrijdag meer dan 17% stegen, zijn ze de afgelopen vijf dagen met 30% gedaald.

Na een eerdere wereldwijde uitverkoop van aandelen, zijn beleggers nu "op zoek naar koopjes", zegt Jane Foley, hoofd valutastrategie bij Rabobank. Ze vertelde dat er veel bedrijven in opkomende markten zijn die landbouwproducten en grondstoffen zoals metalen exporteren, dus "misschien zullen ze het goed doen in deze crisis, omdat andere landen hun grondstoffen willen kopen van andere markten die niet Russisch zijn".

Benzineprijzen
Rusland is na Saudi-Arabië de grootste exporteur van ruwe olie. Het is ook 's werelds grootste exporteur van aardgas.

Europa haalt bijna een derde van zijn olie en ongeveer 40% van zijn gas uit Rusland, waarvan een groot deel via pijpleidingen over Oekraïens grondgebied stroomt.

Er blijft bezorgdheid bestaan ​​dat sancties de voorraden zouden kunnen beperken en de prijzen wereldwijd zouden kunnen opdrijven. Maar landen die Rusland sancties opleggen, hebben nog geen stappen ondernomen om de Russische energievoorziening te verstoren, zegt Mansoor Mohi-uddin, hoofdeconoom bij de Bank of Singapore.

"De situatie blijft zeer veranderlijk. Naarmate er meer burgerslachtoffers vallen, zal de druk op de VS, het VK, de Europese Unie en de NAVO om Oekraïne te helpen zijn grondgebied te verdedigen, toenemen", voegde hij eraan toe.

Rusland en Oekraïne zijn ook grote wereldwijde tarweleveranciers, waarvan het grootste deel via havens in de Zwarte Zee gaat. Beide landen zijn goed voor 29% van de wereldwijde export van tarwe.

De prijs van overeenkomsten om tarwe te kopen schoot donderdag omhoog naar het hoogste punt in negen jaar toen Rusland zijn invasie begon. Vrijdag daalden de tarweprijzen echter met 2%.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May