VN: Invasie kan aanzetten tot migratie 5 miljoen Oekraïners
25 Feb 2022, 14:39
foto
Mensen vluchten uit Oekraïne aan de Hongaars-Oekraïense grens nadat de Russische president Vladimir Putin toestemming had gegeven voor een militaire operatie in Oekraïne. (Foto: Reuters)


Brandstof, geld en medische voorraden raken op in delen van Oekraïne na de Russische invasie, die tot vijf miljoen mensen zou kunnen dwingen naar het buitenland te vluchten, zeiden VN-hulporganisaties vandaag, vrijdag. Rusland is Oekraïne donderdag binnengevallen.

Minstens 100.000 mensen in Oekraïne zijn hun huizen ontvlucht, terwijl enkele duizenden al zijn overgestoken naar buurlanden, waaronder Moldavië, Roemenië en Polen. Dat zei Shabia Mantoo, woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie, op een VN-briefing in Genève.

"We proberen nog steeds te zien welke civiele infrastructuur in Oekraïne waar is geraakt", vertelde Afshan Khan, regionaal directeur van UNICEF voor Europa en Centraal-Azië, op de briefing.

Ravina Shamdasani, woordvoerder van het VN-bureau voor mensenrechten, zei dat er berichten waren over ten minste 127 burgerslachtoffers in Oekraïne, waaronder 25 doden en 102 gewonden, "veroorzaakt door beschietingen en luchtaanvallen". Dit was waarschijnlijk een aanzienlijke onderschatting, zei ze.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May