Groei zonder economische ontwikkeling
25 Feb 2022, 18:46
foto


The two sides of the single coin

Surinamers worden decennialang door hun eigen politieke leiders getergd. In een eerder artikel is reeds gewezen op het desastreuze beleid dat de NDP telkens heeft gevoerd als ze de teugels in handen kreeg met als noodlottig gevolg hyper inflatiegolven: 1987,1999, 2015 en 2020. De ellende waarin het volk zit, is te wijten aan deze partij. Het is onbegrijpelijk dat de zogenaamde revogezinden een protestdemonstratie in petto hebben tegen de zittende regering die verwoede pogingen onderneemt om het puin dat de NDP-regering achtergelaten heeft op te ruimen.

Terwijl Nederland, China, Canada, V.S en tal van andere goed gesitueerde landen het land leeghalen (goud, hout, vis, garnalen... maar ook human capital a.g.v. een nieuwe golf van brain drain), zitten wij hier in het land constant elkaar in de wielen te rijden. Zo werkt het moderne kolonialisme. Dit manifesteert zich ook op andere gebieden. De beste voetballers van Azië, Zuid-Amerika, Caribisch Gebied en Afrika spelen voor Europese landen, V.S. en Canada en zij strijken dus met alle eer.

Wat wij doen is strijd voeren tegen eigen mensen waardoor de ontwikkeling achtergehouden wordt en terwijl de bloedzuigers op de achtergrond onze rijkdommen wegdragen. Tegen de tijd dat we dit beseffen is het té laat. Denk maar aan de bauxietsector. We werden wakker toen het kwaad al geschied was. De Alcoa heeft zelfs de kruimels niet willen achterlaten voor ons waarbij Surinamers [?] hand- en spandiensten verleenden. We geven onze grondstoffen  haast gratis weg en importeren houten wasknijpers, tandenstokers, kokosmelk en –poeder, suiker tomaten pulp, confijten van citrus en carambola....uit o.a. Holland en China en nog meer landen. Een zielige vertoning.

En nu de andere kant van de medaille
De tegenhanger van de NDP met als prominenten de NPS en de VHP e.a. hebben na de overname van een economisch berooid land steeds dezelfde strategieplannen voor herstel aangewend en wel steeds ten koste van het volk dat daarvóór al zwaar getergd was door de NDP-regering en nu smacht naar verlichting. De huidige president maakt dezelfde fout als de gewezen president R.Venetiaan. De middenklasse is hierbij het grootste slachtoffer geworden. De rek is er niet meer. Voor wie spaart de regering? Voor wie bouwt zij kasreserves op? Voor de NDP?

President Venetiaan had de economie redelijk gestabiliseerd in 2010 en de economische groei was op gang gekomen, echter ten koste van het volk; Dit is wat men in de sociale wetenschappen aanduidt als groei zonder ontwikkeling. We zien toch ook dat ondanks  economische groei in veel Afrikaanse en Caribische ontwikkelingslanden zowel door overheidsinterventie en grootschalige 'ondersteuning' met name vooral door het IMF, de structurele transformatie van deze economieën grotendeels uitblijft.

Een groot deel van de productie, handel en investeringen blijft geconcentreerd in low value-added activities die weinig werkgelegenheid genereren, terwijl de gezondheids- en onderwijssector schromelijk worden verwaarloosd. Ons onderwijs is aan het afglijden. Er wordt maar niet ingegrepen. Wanneer starten uw werkarmen met het onderzoek naar de corruptieschandalen o.a. bij MinOWC. met in de voorhoede een prominente functionaris, één van de directeuren. Wat is er gebeurd met het rapport van het onderzoeksteam dat zeer bezwarend is voor tal van functionarissen bij het MinOW?

Het klinkt misschien als een cliché: wanneer treedt u op tegen de minister van Economische Zaken? Het volk is in een wurggreep gehouden door de handelaren. Er heerst grote chaos op het prijzenfront. Volgens ú president zou de nieuwe procureur-generaal in januari met voortvarendheid werken aan de vele corruptieschandalen tijdens het vorig regime.

De buitenparlementaire coalitie geeft de president via de social media waardevolle adviezen die faliekant worden genegeerd. Het gefilosofeer moet nu ophouden. U bent niet bezig met een verkiezingscampagne president. Ga voor de belangen van het volk en doe indien nodig de bokshandschoenen aan. Durf uw veto uit te spreken over personen binnen uw gelederen die hun eigen enge belangen dienen. Kom niet steeds met hetzelfde liedje van stabiele koers, economische groei, diasporaondersteuning (dit gaat nooit komen), IMF...

In worse case: ontbind het huidige kabinet en probeer het land te besturen met een nationaal op technische leest geschoeid kabinet en stap uit de vicieuze cirkel van ijdele hoop en voortdurende beloftes die ons dieper in het dal duwen.

De wijze Einstein had ooit gezegd: Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results.
Tot besluit dit nog: If you want something  you‘ve never had before, then you ‘ve got to do something you have never done before.
Er zijn kapers op de kust. Men is bezig de poten van uw stoel weg te zagen. Wordt wakker en wees op uw hoede, anders zal het volk de grootste verliezer zijn.

Roy Narain
Voorzitter van het CoFoSur

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May