Guyana en Cuba gaan bilaterale banden versterken
23 Feb 2022, 08:39
foto
President Irfaan Ali van buurland Guyana (r) heeft zijn Cubaanse ambtgenoot Miguel Díaz-Canel uitgenodigd voor een bezoek aan zijn land.


Guyana en Cuba gaan hun bilaterale banden sterker aanhalen. President Irfaan Ali van Guyana heeft tijdens een telefoongesprek met zijn Cubaanse ambtgenoot, Miguel Díaz-Canel gesproken over versterking van de samenwerking op belangrijke gebieden.

President Ali erkende ook de langdurige relatie tussen de twee landen en hun diplomatieke betrekkingen die 50 jaar geleden zijn aangegaan. Guyana en Cuba gingen op 8 december 1972 diplomatieke betrekkingen aan.

Gezien deze mijlpaal sprak de Guyanese leider zijn optimisme uit over een hernieuwd gevoel van samenwerking. "Guyana heeft enorm geprofiteerd van de goodwill van Cuba en zijn mensen."

Ali heeft de Cubaanse leider uitgenodigd om Guyana te bezoeken voor verdere bilaterale besprekingen om de samenwerking te verbeteren die de burgers van beide landen ten goede zal komen.

President Díaz-Canel was ingenomen met de uitnodiging en sprak ook de noodzaak uit om de banden tussen de twee naties te versterken. Daartoe concentreerde de discussie zich op verschillende gebieden, waaronder toerisme en gastvrijheid, gezondheid, huisvesting en voedselproductie.

Het Guyanese staatshoofd sprak ook over de noodzaak om de sociale sector van Guyana te versterken en wees op zijn streven naar het verstrekken van hoogwaardige gezondheidszorg. Hij merkte op dat Guyana een nieuw ziekenhuis voor moeders en kinderen zal bouwen en zes nieuwe regionale ziekenhuizen.

De leiders spraken over het ontwikkelingspad van Guyana en president Ali schetste enkele van de plannen van zijn regering om de lokale economie te diversifiëren, onder meer door landbouw. Hij benadrukte ook de leidende rol van Guyana in CARICOM bij het verminderen van de voedselimport met 25% tegen 2025. "We werken aan een enorm diversificatie- en voedselzekerheidsplan."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May