Wetswijziging om 21.000 fouten in aktes CBB versneld te corrigeren
23 Feb 2022, 00:00
foto
Mede-initiatiefnemer Kishan Ramsukul beantwoordt vragen. (Foto: DNA)


Ruim 21.000 verzoeken om aktes te corrigeren liggen bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Het proces om de correctie gerealiseerd te krijgen via de procureur-generaal (pg) en de rechter duurt erg lang. Om hierin verandering te brengen en het CBB meer slagvaardig te werk te laten gaan opdat burgers niet gedupeerd worden, is een initiatiefwet dinsdag in behandeling genomen in De Nationale Assemblee. Indien de wet wordt aangenomen, zal de lange gang naar rechterlijke macht voor aantoonbare fouten niet meer nodig zijn.

In juni hebben de Assembleeleden Harriet Ramdien (VHP), Genevievre Jordan (ABOP), Kishan Ramsukul (VHP) en Sidik Moertabat (VHP) een initiatiefvoorstel ingediend om twee artikelen van het Surinaams Burgerlijk Wetboek te wijzigen. Dit vooruitlopend op de algehele wijziging. De initiatiefnemers hebben uitgelegd dat het vaak jaren duurt om een kleine aantoonbare fout in de akten te wijzigen, waardoor mensen niet uit de voeten kunnen indien een akte moet worden overgelegd.

Ramsukul gaf aan dat hij vorig jaar een nationaliteitsverklaring had aangevraagd. Toen werd ontdekt dat er een fout was in zijn gegevens. Bij zijn moeders naam hoort er een koppelteken en dat ontbrak, waardoor hij de akte niet kon krijgen. Het CBB moet een verzoekschrift indienen bij de pg. Daarna moet de zaak bij de rechter die een besluit moet nemen. Het gaat hier om een aantoonbare fout, want in de geboorteakte staat de naam van zijn moeder correct geschreven. De wijziging kan pas aangebracht worden na een beslissing van de rechter. Hij wacht er nog steeds op.

Uit gesprekken met CBB blijkt dat er 21.000 verzoeken liggen. Dagelijks worden er nog fouten ontdekt. De rechter neemt per maand in gemiddeld 50 gevallen een besluit. De achterstand wordt steeds groter, want er worden nog steeds fouten ontdekt. Ramdien voerde aan dat er nog steeds handmatig wordt gewerkt. De brongegevens zijn niet digitaal en de veranderingen vinden nog steeds handmatig plaats. De initiatiefnemers benadrukten dat het heel belangrijk is dat de wet zo snel mogelijk wordt aangepast.

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken legde uit dat CBB 63 jaar bestaat. In het verleden werden persoonsgegevens mondeling doorgegeven, die handmatig worden verwerkt. Hierdoor worden er fouten gemaakt, die gecorrigeerd dienen te worden. Naast de achterstand komen er nog dagelijks verzoeken voor correctie van akten binnen. Het huidige traject dat doorlopen moet worden is niet flexibel, het kost veel tijd en papierwerk, terwijl de verzoeken voor correctie opstapelen. Bij deze wetswijziging gaat het niet om alle correcties, maar om aantoonbare fouten. Het ligt in de planning om de CBB-bestanden te digitaliseren. De verdere behandeling van de wet is verdaagd naar een nader te bepalen datum, aangezien er nog aanpassingen aangebracht zullen worden in ontwerpwet.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May